ßßß
Składniki :kaczka (około 2 kg),miód,chilli,czosnek (może być granulowany),sos sojowy.zalewa octowa:1 litr wody,1 1/2 łyżki octu 10%,2 cebule pokrojone w piórka,2 ząbki czosnku rozgniecione tylko nożem,2 marchewki pokrojone w talarki,1/3 selera pokrojonego w plasterki,sól, pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,kilka ziarenek pieprzu,2 papryczki chilli.(ja podwoiłam ilości zalewy, tak aby kaczka była cała zamoczona)Wykonanie :Przygotowujemy zalewę. Umieszczamy kaczkę w zalewie i trzymamy w niej całą noc (u mnie to była cała noc i kilka godzin w ciągu dnia.Po wyciągnięciu kaczki z zalewy nacieramy ją mieszanką miodu, sosu sojowego, chilli i czosnku. Pieczemy z warzywami z zalewy. Piekłam 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Zalewa podobno nadaje się również świetnie do przygotowania królika.źródło inspiracji i porad

a to nasz nowy przyjaciel rodzinyPies moich rodziców Roko