Wykonanie
Przepyszne! I bardzo kaloryczne. Ale kto by tam liczył kalorie przed świętami, nie ma sensu przecież.Przepis na świąteczne słodkości, bardzo łatwy do wykonania, wymaga jedynie nieco cierpliwości. Ale warto poczekać!
Na ok 15 pralin (w zależności ile podjemy w trakcie robienia):1 opakowanie (225 g)
serka mascarpone100 g
gorzkiej czekolady 70%100 g
białej czekolady15 obranych
orzechów włoskichkakao do dekoracji (opcjonalnie)+15 papilotek do pralin
Mascarpone wyjąć z lodówki, dobrze by osiągnęło temperaturę pokojową.Do żaroodpornej miski połamać
gorzką czekoladę, a miskę położyć na rondlu z
wodą (nie może jej dotykać).
Wodę doprowadzić do wrzenia, w tym czasie, cały czas mieszając, rozpuścić
czekoladę. Jak tylko
czekolada się roztopi ściągnąć miskę z garnka i odstawić do schłodzenia (
czekolada ma być chłodna ale nie może zastygnąć).
Mascarpone wymieszać z roztopioną
czekoladą, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Z zastygłej przez noc masy formować kulki, do środka wkładając po jednym
orzechu. Należy robić to bardzo sprawnie, gdyż masa pod wpływem ciepła rąk bardzo szybko się topi.Uformowane kule wstawić do lodówki.W tym czasie roztopić
białą czekoladę (tą samą metodą, którą roztopiliśmy
gorzką czekoladę).Schłodzone praliny przełożyć do papilotek, oblać ostygłą,
białą czekoladą. Posypać
kakao i wstawić do lodówki na godzinę.Przechowywać w lodówce, nawet do tygodnia.Mniam!