Wykonanie
Choć za
lodami za bardzo nie przepadam, to w gorące dni lubię się czasem skusić na taki orzeźwiający „czekoladowo” –
miętowy deser. Ten deser nie dość, że wspaniaje orzeźwia i chłodzi, to na dodatek doładowuje nasze zapasy magnezu, potasu, witamin z grupy B i wapnia. Delikatna nuta
mięty (która działa łagodząco dla żołądka, dezynfekująco, rozkuczowo) dodaje
lodom naprawdę wyjatkowy smak. A ich wykonanie zajmuje zaledwie około 5 minut.
Składniki:4 pocięte na kawałki i zamrożone
banany3 łyżki karobu w proszku1/8 szklanki
syropu z agawy1/2 szklanki
mleka migdałowego2-3 łyżki świeżej
mięty pieprzowej
Mleko migdałowe blendujemy razem z umytymi liśćmi
mięty pieprzowej.
Banany, karob, agawę wrzucamy do robota kuchennego. Przez sitko przelewamy
mleko z
miętą. Wszystko razem blendujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. I po kilku minutach zdrowe
lody karobowo-
miętowe są gotowe