ßßß Cookit - przepis na Pudding z chałki

Pudding z chałki

nazwa

Wykonanie

środa, 16 Październik 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Dziś Światowy Dzień Chleba. Czy wiecie, że to właśnie chleb jest produktem spożywczym, który najczęściej ląduje w koszu na śmieci? A przecież można go wykorzystać na tyle różnych sposobów… Ja niestety nie znajdę dziś już czasu na pieczenie, ale chciałam Wam zaproponować prosty sposób na wykorzystanie resztek pieczywa. Często piekę lub kupuję chałkę i z jej resztek przygotowuję pudding z cynamonem. Najlepszy na ciepło, do tego kubek mleka
Możemy w dowolny sposób go urozmaicać np. dodając kawałki świeżych lub suszonych owoców. Polecam.
Pudding z chałki
Składniki:
6 kromek chałki
masło
jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki cynamonu
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
szklanka pełnotłustego mleka
Kromki smarujemy masłem i kroimy ukośnie na połówki. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem i cukrem. W natłuszczonej żaroodpornej foremce układamy chałkę masłem do spodu. Posypujemy równomiernie cynamonem i skórką pomarańczową. Zalewamy mlekiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż ładnie się zrumieni – około 40 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/pudding-z-chalki