Wykonanie
środa, 16 Październik 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Dziś Światowy Dzień
Chleba. Czy wiecie, że to właśnie
chleb jest produktem spożywczym, który najczęściej ląduje w koszu na śmieci? A przecież można go wykorzystać na tyle różnych sposobów… Ja niestety nie znajdę dziś już czasu na pieczenie, ale chciałam Wam zaproponować prosty sposób na wykorzystanie resztek
pieczywa. Często piekę lub kupuję
chałkę i z jej resztek przygotowuję
pudding z
cynamonem. Najlepszy na ciepło, do tego kubek
mlekaMożemy w dowolny sposób go urozmaicać np. dodając kawałki świeżych lub
suszonych owoców. Polecam.
Pudding z
chałkiSkładniki:6 kromek
chałkimasłojajko2 łyżki
cukru trzcinowegopół łyżeczki
cynamonułyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowejszklanka pełnotłustego
mlekaKromki smarujemy
masłem i kroimy ukośnie na połówki.
Jajko roztrzepujemy i mieszamy z
mlekiem i
cukrem. W natłuszczonej żaroodpornej foremce układamy
chałkę masłem do
spodu. Posypujemy równomiernie
cynamonem i
skórką pomarańczową. Zalewamy
mlekiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż ładnie się zrumieni – około 40 minut.