ßßß Cookit - przepis na Kruszon owocowy

Kruszon owocowy

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 24 Czerwiec 2013, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
W upalne dni zapraszam Was na orzeźwiający, owocowy, lekko musujący napój. Soczyste truskawki, wspaniałe jeżyny (u mnie ze słoiczka), młode listki mięty i duuużo kruszonego lodu. Warto go przygotować. Polecam.
Składniki:
truskawki
jeżyny (mogą być mrożone)
cytryna
świeże listki mięty
lekko gazowana woda
kostki lodu
syrop owocowy Łowicz Cytryna Bergamotka
Cytrynę kroimy w cienkie plasterki, a następnie plasterki jeszcze na połówki lub ćwiartki. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Do naczynia (szklana misa lub dzbanek) wrzucamy pokruszony w malakserze lód. Wlewamy 2-3 łyżki syropu owocowego. Dodajemy owoce i listki mięty i zalewamy wodą mineralną. Mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smak kruszonu ożywia nowy smak syropu owocowego zaproponowanego przez firmę Łowicz. Cytryna i bergamotka wprowadza gaszącą pragnienie orientalną nutę, znaną większości z nas z herbaty typu earl grey. Idealnie sprawdza się w roli dodatku do mrożonej herbaty.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/napoje/kruszon-owocowy