piątek, 16 Maj 2014, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Orkiszowe muffinki z rabarbarem. Smaczne, zdrowe z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Polecam!Składniki:szklanka mąki orkiszowej razowejszklanka mąki orkiszowej jasnej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniapół szklanki cukru trzcinowegojajko100 ml olejuszklanka maślanki5 średniej wielkości łodyg rabarbarudodatkowo cukier trzcinowy do posypaniaŁodygi rabarbaru myjemy i kroimy w centymetrowe plasterki.W jednej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem. W osobnej misce roztrzepujemy jajko z maślanką i olejem.Do mokrych składników wsypujemy suche i krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników). Dodajemy pokrojony rabarbar. Ponownie krótko mieszamy.Foremki do muffinek napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch każdej muffinki posypujemy cukrem trzcinowym (około pół łyżeczki, nie więcej).Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. Smacznego!