Wykonanie
czwartek, 11 Kwiecień 2013, autor: blue_megi, 13 Komentarzy »Sezon na
lody uważam za otwartyZaczęłam od mocno
śmietankowych,
kokosowych lodów z
ananasem i przyznam się, że już zdążyłam ukręcić kolejne – nieziemsko dobre
lody kawowe. Mam już pomysł na następne, mniej kaloryczne –
owocowe na
maślance. Nie ma nic lepszego niż domowe
lody! Zapraszam!
Lody kokosowe z
ananasemSkładniki:pół puszki słodzonego
mleka skondensowanego (około 250 g)300 ml zimnej
śmietanki 30%4 łyżki
wiórków kokosowychmały, mocno dojrzały
ananas, obrany i pokrojony lub odsączony
ananas z puszki (cała puszka)
Wiórki kokosowe zalewamy
śmietanką, mieszamy i odstawiamy.Pokrojony
ananas rozbijamy blenderem na pulpę.W misce mieszamy
mleko skondensowane,
śmietankę z wiórkami i pulpę z
ananasa.Przekładamy do maszyny do
lodów i postępujemy wg instrukcji producenta (40-50 minut powinno wystarczyć). Przekładamy
lody do pojemnika i chowamy do zamrażarki lub jemy