Wykonanie
sobota, 31 Grudzień 2011, autor: blue_megi, 15 Komentarzy »Polecam, jeśli ktoś chce sobie pod koniec roku przypomnieć smaki dzieciństwaPracy niewiele, a efekt pyszny.Składniki:300 g
cukierków krówek (lub
toffi)150 g
ryżu preparowanegopół kostki
margarynydodatkowo:2 woreczki foliowe
Margarynę rozpuszczamy razem z
krówkami na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Do dużej miski wsypujemy
ryż i wlewamy gorącą masę. Dokładnie mieszamy. Na ręce zakładamy woreczki (wtedy
ryż nie przylepia się do rąk i wychodzą ładne i gładkie) i szybko formujemy kulki lub podłużne „szyszki”. Im cieplejsza masa, tym łatwiej się klei, ale trzeba uważać żeby się nie poparzyć. Uformowane szyszki układamy w odstępach, jemy dopiero jak wystygną i stwardnieją. Smacznego