ßßß Cookit - przepis na Turron

Turron

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Turron
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
migdały 150 gramów
orzechy laskowe 100 gramów
pistacje niesolone 100 gramów
mieszanka keksowa 50 gramów
olej arachidowy 2 łyżek stołowych
białka 8 sztuk
miód 500 gramów
aromad migdałowy 1 krople
opłatki prostokątne duże 10 sztuk
Wykonanie:
Obrane migdały, pistacje i orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzone wymieszać z olejem i mieszanką keksową. Miód podgrzewać 25 minut na małym ogniu, mieszając, aż stanie się bardzo gęsty. Białka ubić na sztywna pianę. Przełożyć do garnka, a ten wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek powoli wlewać ciepły miód i ubija c je 30 minut, aż masa zyska kremową konsystencję. Wymieszać z bakaliami aromatem i jeszcze chwile ubijać.
Połowę opłatków ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować masa nugatową. przykryć resztą opłatków i zostawić na 24 godziny do zastygnięcia. Stężałe pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Hiszpańska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11019/Turron