ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztukcukier 125 gramówmąka 50 gramówmąka ziemniaczana 50 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychkakao 20 gramówżelatyna 2 łyżek stołowychtruskawki (małe)400 gramówjagody 200 gramówmaliny 250 gramówśmietana kremowa 650 gramówcukier waniliowy 2 sztukczekolada mleczna 100 gramówczekolada gorzka 250 gramówWykonanie:Na sztywno ubić białka, wsypując 125g cukru, dodać po żółtku. Mąki połączyć z proszkiem oraz kakao i przesiać do masy, wymieszać. Przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 175 stopniach ok. 30 minut. Zimne ciasto przekroić poziomo na pół. Wokół dolnej warstwy zamknąć kołnierz. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a owoce oczyścić. Ubić na sztywno 500g śmietany z cukrem waniliowym i połączyć z żelatyną rozpuszczoną na ogniu (żelatynę wymieszać z 3 łyżkami śmietany, a potem połączyć z pozostałą śmietaną).Dodać do masy posiekaną mleczną czekoladę, 300g truskawek i po 125g malin i jeżyn, wymieszać. Śmietanę rozłożyć równomiernie na spodzie, przykryć drugą warstwą ciasta i wstawić na 4h do lodówki.150g kremówki ubić na sztywno i posmarować nią brzegi tortu. Wstawić do lodówki. Posiekaną gorzką czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej i lekko schłodzić. Czekoladą polać tort, a na wierzchu ułożyć pozostałe owoce. Wstawić jeszcze na godzinę do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: