Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
margaryna 0,5 kostek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
smalec 1 łyżek deserowych
żółtka 2 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
imbir 1 łyżek deserowych
dżem morelowy 0,5 sztukwęgierki 500 gramówWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z
margaryną oraz
smalcem, dodać
żółtka,
śmietanę oraz
przyprawy i zagnieść ciasto. Wylepić nim dno średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. W ciasto wcisnąć lekko połówki oczyszczonych
śliwek. piec ok. 30 minut w 180 stopniach. podgrzany
dżem zmiksować, a gdy
tarta przestygnie posmarować każdą
śliwkę glazurą
morelową.Uwagi:Jeśli ktoś lubi słodkie ciasto, to można zagnieść spód z dodatkiem
cukru albo posypać
cukrem wgłębienia w śliwkach lub wziąć więcej
dżemu na glazurę.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: