ßßß Cookit - przepis na Tarta z węgierkami

Tarta z węgierkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
margaryna 0,5 kostek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
smalec 1 łyżek deserowych
żółtka 2 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
imbir 1 łyżek deserowych
dżem morelowy 0,5 sztuk
węgierki 500 gramów
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z margaryną oraz smalcem, dodać żółtka, śmietanę oraz przyprawy i zagnieść ciasto. Wylepić nim dno średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. W ciasto wcisnąć lekko połówki oczyszczonych śliwek. piec ok. 30 minut w 180 stopniach. podgrzany dżem zmiksować, a gdy tarta przestygnie posmarować każdą śliwkę glazurą morelową.
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi słodkie ciasto, to można zagnieść spód z dodatkiem cukru albo posypać cukrem wgłębienia w śliwkach lub wziąć więcej dżemu na glazurę.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8913/Tarta-z-wegierkami