ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,3 szklanek
sól 0,5 łyżek deserowych
cukier 0,5 łyżek deserowych
masło 100 gramów
woda 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 łyżek deserowych
jabłka 1,7 kilogramów
cukier 0,75 szklanek
mąka 2 łyżek stołowych
Cynamon 2 łyżek deserowych
mąka 1 szklanek
cukier 0,5 szklanek
cukier brązowy 0,25 szklanek
Cynamon 1,5 łyżek deserowych
sól 0,5 łyżek deserowych
masło 6 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto: wymieszać mąkę(1,3 szklanki) z solą(0,5) i z pół łyżeczki cukrem. Dodać zimne masło(100g) pokrojone w kostkę, szybko zagnieść palcami. Lodowatą wodę wymieszać z sokiem cytrynowym, skropić ciasto, wyrobić za pomocą widelca. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tart, lekko unosząc brzegi. Ponownie włożyć do lodówki.
Nadzienie: obrane i pokrojone w cienkie cząstki jabłka wymieszać z cukrem(0,75 szklanki),2 łyżkami mąki i 2 łyżeczkami mielonego cynamonu.
Kruszonka: wymieszać szklankę mąki z pół szklanki cukrem białym i z cukrem brązowym oraz z solą. Wsypać do blendera, dodać 6 łyżek masła zimnego i miksować pulsacyjnie, aż powstanie mieszanina przypominająca konsystencją wilgotny piasek.
Ułożyć nadzienie na wyjętym z lodówki kruchym spodzie, pozostawiając trochę wolnego miejsca przy brzegach formy. Kruszonką równomiernie posypać jabłka i wolne brzegi. Piec ok. 40 minut, aż kruszonka się przyrumieni. Gdyby zaczynała się przypalać przykryć ciasto pergaminem. Zmniejszyć temp.do 170 stopni i piec, aż jabłka będą zupełnie miękkie (ok. 40 min.). Ciasto lekko ostudzić, podawać ciepłe z lodami.
Uwagi:
Sok z cytryny można zastąpić octem jabłkowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: karotka
Data: 2009-04-18
mniammmm
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7088/Szarlotka-z-kruszonka