ßßß Cookit - przepis na Owocowe koperty

Owocowe koperty

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto francuskie 500 gramów
budyń waniliowy 1 szklanek
mleko 1,5 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
płatki migdałowe według uznania
owoce sezonowe według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Budyń wymieszać z 5 łyżkami mleka, a resztę mleka zagotować. Na wrzące wlać budyń i gotować, aż zgęstnieje (ok. 1 min.)
Lekko rozwałkować rozmrożone ciasto i pociąć na 10 kwadratów. Rogi kwadratów zawinąć do środka, formując koperty. Ciastka ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, a na środku każdego położyć porcję wystudzonego budyniu. Brzegi ciastek posmarować śmietanka wymieszaną z żółtkiem i posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, az się zrumienia. Do środka ostudzonych ciastek włożyć pokrojone w kosteczkę owoce sezonowe, a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10609/Owocowe-koperty