Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ciasto francuskie 500 gramów
budyń waniliowy 1 szklanek
mleko 1,5 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
płatki migdałowe według uznania
owoce sezonowe według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:
Budyń wymieszać z 5 łyżkami
mleka, a resztę
mleka zagotować. Na wrzące wlać
budyń i gotować, aż zgęstnieje (ok. 1 min.)Lekko rozwałkować rozmrożone ciasto i pociąć na 10 kwadratów. Rogi kwadratów zawinąć do środka, formując koperty.
Ciastka ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, a na środku każdego położyć porcję wystudzonego budyniu. Brzegi
ciastek posmarować
śmietanka wymieszaną z
żółtkiem i posypać zrumienionymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, az się zrumienia. Do środka ostudzonych
ciastek włożyć pokrojone w kosteczkę
owoce sezonowe, a przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: