Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
bakalie według uznania
wódka 1 łyżek stołowychsłodka
śmietanka 1/2 szklanek
żółtka 2 sztuk
masło 20 dekagramów
mąka 35 dekagramów
czekolada deserowa 2 sztuk
cukier waniliowy 1/2 porcja
cukier puder 5 dekagramówWykonanie:Z
mąki,
masła,
żółtek,
cukru i
cukru waniliowego zagnieść kruche ciasto.Uformować kulę i wstawić na 1 godz.do lodówki.Następnie rozwałkować ciasto na prostokątny placek o grubości ok.1 cm.Włożyć na blachę natłuszczoną i wysypaną
tartą bułką,podnosząc brzegi placka.Piec ok.30 min. w temp 180 stopni - do zrumienienia się placka.Ciasta nie zdejmo0wać z blachy aż do wystygnięcia.W tym czasie przygotować polewę:
czekoladę najlepiej gorzką rozpuścić na małym ogniu w pół szklanki słodkiej
śmietany cały czas lekko podgrzewać,aż nabierze gęstej konsystencji.Na koniec dodać łyżkę
wódki.Upieczony i ostudzony placek polać
czekoladową masą i równo rozprowadzić po całej powierzchni - podwinięte do góry i zapieczone brzegi ciasta nie pozwolą spłynąć polewie.Mazurek można ozdobić :
orzechami włoskimi,
skórką pomarańczową,
migdałami i kandyzowanymi
owocami - to wg.uznania.Uwagi:Zamiast
czekolady można użyć gotowej
polewy czekoladowej.Autor: LusiaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: