ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
bakalie według uznania
wódka 1 łyżek stołowych
słodka śmietanka 1/2 szklanek
żółtka 2 sztuk
masło 20 dekagramów
mąka 35 dekagramów
czekolada deserowa 2 sztuk
cukier waniliowy 1/2 porcja
cukier puder 5 dekagramów
Wykonanie:
Z mąki,masła,żółtek,cukru i cukru waniliowego zagnieść kruche ciasto.Uformować kulę i wstawić na 1 godz.do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto na prostokątny placek o grubości ok.1 cm.Włożyć na blachę natłuszczoną i wysypaną tartą bułką,podnosząc brzegi placka.
Piec ok.30 min. w temp 180 stopni - do zrumienienia się placka.
Ciasta nie zdejmo0wać z blachy aż do wystygnięcia.
W tym czasie przygotować polewę:czekoladę najlepiej gorzką rozpuścić na małym ogniu w pół szklanki słodkiej śmietany cały czas lekko podgrzewać,aż nabierze gęstej konsystencji.
Na koniec dodać łyżkę wódki.
Upieczony i ostudzony placek polać czekoladową masą i równo rozprowadzić po całej powierzchni - podwinięte do góry i zapieczone brzegi ciasta nie pozwolą spłynąć polewie.
Mazurek można ozdobić : orzechami włoskimi,skórką pomarańczową,migdałami i kandyzowanymi owocami - to wg.uznania.
Uwagi:
Zamiast czekolady można użyć gotowej polewy czekoladowej.
Autor: Lusia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7879/Mazurek-czekoladowy