Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
żółtka ugotowane 4 sztuk
jajko 1 sztuk
margaryna 1 sztuk
cukier puder 250 gramów
mąka 400 gramów
mąka ziemniaczana 20 gramów
śmietana 1 szklanek
kakao 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier puder 300 gramów
olejek cytrynowy według uznania
orzecgy pistacjowe posiekane 40 gramów
mleko 4 łyżek stołowychWykonanie:
Margarynę utrzeć z 250g
cukru pudru i
żółtkami przetartymi przez sito oraz surowym
jajkiem. dosypać obydwa rodzaje
mąki wymieszane z proszkiem i
kakao. Dodając
śmietanę wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i mocno schłodzić w lodówce.
Ciastka o długości 7 cm wyciskać przez maszynkę do
mięsa z nałożoną odpowiednią nastawką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ko. 15 minut.
Lukier: do 300g
cukru pudru dolewać powoli gorące
mleko i
olejek cytrynowy, ucierać na gładka masę. Gdy będzie sztywna smarować nią połowę każdego
ciastka. Wierzch posypać posiekanymi
orzechami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: monpol6Data: 2009-04-26Muszę spróbowaćDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: