ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegożółtka ugotowane 4 sztukjajko 1 sztukmargaryna 1 sztukcukier puder 250 gramówmąka 400 gramówmąka ziemniaczana 20 gramówśmietana 1 szklanekkakao 4 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychcukier puder 300 gramówolejek cytrynowy według uznaniaorzecgy pistacjowe posiekane 40 gramówmleko 4 łyżek stołowychWykonanie:Margarynę utrzeć z 250g cukru pudru i żółtkami przetartymi przez sito oraz surowym jajkiem. dosypać obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Dodając śmietanę wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i mocno schłodzić w lodówce. Ciastka o długości 7 cm wyciskać przez maszynkę do mięsa z nałożoną odpowiednią nastawką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ko. 15 minut.Lukier: do 300g cukru pudru dolewać powoli gorące mleko i olejek cytrynowy, ucierać na gładka masę. Gdy będzie sztywna smarować nią połowę każdego ciastka. Wierzch posypać posiekanymi orzechami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: monpol6Data: 2009-04-26Muszę spróbowaćDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: