ßßß Cookit - przepis na Jak wykorzystać żółtka jaj? – przepisy z żółtkami

Jak wykorzystać żółtka jaj? – przepisy z żółtkami

nazwa

Wykonanie

Po zrobieniu bezy lub innego przepisu z białkami jaj, zostają nam zbędne żółtka. Do czego można użyć żółtek? Poniżej kilka moich propozycji oraz zestawienie przepisów na wykorzystanie żółtek.
W zestawieniu podaję przepisy zawierające same żółtka albo żółtka i białka, jednak zawsze takie gdzie przeważa ilość żółtek.
Wypieki
Tradycyjna wielkanocna baba drożdżowa potrzebuje dużej ilości żółtek. Znajdziecie je również w kruchych spodach do wszelkich ciast oraz w kruchych ciasteczkach – żółtka dodają smaku i właśnie kruchości i delikatności temu rodzajowi wypieków.
Wielkanocna babka drożdżowa
Tarta z kajmakiem i masłem orzechowym
Kruche rogaliki budyniowe
Mazurki to absolutna klasyka wielkanocnego stołu, a każdy spód do mazurka z poniższych przepisów pozwoli Wam zużyć 2 żółtka.
Mazurek migdałowo-pomarańczowy
Mazurek z kremem chałwowym z białą czekoladą i wiśniami
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Mazurek kajmakowo-czekoladowy z orzechami
Mazurek czekoladowy
Desery
Świetnym pomysłem na zużycie żółtek jest zrobienie oryginalnego włoskiego Tiramisu! Poniżej najlepszy przepis na ten słynny włoski deser oraz wariacje na temat.
Oryginalne włoskie Tiramisu
Tiramisu piernikowe
Tiramisu truskawkowe
Wszelkie kremy, musy i kremowe desery również pozwolą nam wykorzystać duże ilości żółtek. Oczywiście nie mogę tutaj nie wspomnieć również kogla-mogla!
Crème brûlée
Zabajone
Tartaletki z kremem pâtissière i truskawkami
Domowy budyń waniliowy z sosem porzeczkowym
Pascha
Mus czekoladowy
Lody z jajek i śmietany
Tu używamy i żółtek i całych jaj. Dzięki zrobieniu pysznych domowych lodów bez maszyny i mieszania, według poniższych przepisów, możemy zużyć dwa nadmiarowe żółtka.
Lody waniliowe bez maszynki i mieszania
Lody tiramisu z Amaretti bez maszyny
Chrupiące lody orzechowe bez maszyny
Lody piernikowe z sosem karmelowym bez maszyny
Lody batonikowe bez maszyny i mieszania
Lody brzoskwiniowo-malinowe Melba
Tort lodowy bezowo-kawowy z amaretti
Dania i pieczywo
Najbardziej klasycznym przykładem dania do zużycia nadmiarowych żółtek jest prawdziwa włoska carbonara! Gorąco polecam Wam ten przepis!
Natomiast pieczywem, które zużyje Wam aż 4 żółtka jest puszysta i smakowita chałka.
Spaghetti Carbonara
Chałka
Świetnych sposobem na zużycie żółtek są też wszelkie omlety i jajecznice – możecie tutaj zaburzyć proporcje przepisu i zamiast samych jaj, dodać też dodatkowe jedno lub dwa żółtka. W przypadku omletów i jajecznicy nie wpłynie to znacząco na danie, to znaczy powinno nam się udać tak samo. Natomiast taka wersja będzie bogatsza w smak, bardziej aksamitna. Ale też bardziej kaloryczna – pamiętajcie, że około 90% kalorii w jajku daje właśnie żółtko.
Omlet cesarski Kaiserschmarrn ze śliwkami
Omlet z grillowanym pomidorem i twarożkiem
Mam nadzieję, że tym zestawieniem przepisów pomogłam Wam rozwiązać problem nadmiaru żółtek w lodówce.
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/jak-wykorzystac-zoltka-jaj-przepisy-z-zoltkami