Wykonanie
Sezon
rabarbarowy uważam oficjalnie za rozpoczęty :)Przepyszne, puszyste ciasto z
rabarbarem,
pomarańczą i nieprzyzwoitą ilością kruszonki to mój sposób na przywoływanie wiosny, która w tym roku tu w Irlandii strasznie się ociąga :)Po raz pierwszy piekłam to ciasto dwa lata temu. Smakowało nam tak bardzo, że robiłam je 5
razy pod rząd :) Swoją
drogę na bloga znalazło jednak dopiero dziś, bo dotąd nie udawało mi się zrobić zdjęć, zanim po cieście zostały tylko okruszki ;)To bardzo łatwy placek. Przygotowuje się go, jak muffiny, więc wystarczą dwie miski i kuchenna rózga (lub chociażby widelec). Naprawdę trudno tu wymawiać się
brakiem czasu, więc chyba nie macie wyjścia i będziecie musieli spróbować ;)W zamian za tą odrobinę pracy otrzymacie porządną, rodzinną porcję ciasta do niedzielnej
kawy lub na piknik.Ciasto ma piękny lekko
pomarańczowy kolor i wyraźny aromat. Uwieńczone dużą ilością kwaskowatego
rabarbaru i słodkiej kruszonki, jest idealnym połączeniem smaków.Polecam :)Składniki na prostokątną formę o wymiarach około 24 x 32 cm:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki drobnego
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyskórka otarta z
pomarańczy2 duże
jajka3/4 szklanki
jogurtu naturalnego1/4 szklanki
oleju roślinnego1/4 szklanki soku z
pomarańczy (z około połowy
owocu)2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 – 3 duże łodygi
rabarbaruKruszonka:100 g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonego100 g
cukru200 g
mąki pszennejWykonanie:Zacznij od przygotowania ciasta.
Mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia oraz
sodę wymieszaj w dużej misce. Dodaj skórkę z
pomarańczy.
Jajka roztrzep z
jogurtem,
olejem,
sokiem pomarańczowym oraz
wanilią.Mokre składniki przelej do misy z suchymi i wymieszaj krótko, tylko do połączenia. Masa będzie dosyć gęsta.Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Będzie go niedużo, ale bez obaw – wyrośnie w piekarniku :)
Rabarbar umyj, osusz i pokrój w nieduże kawałki. Rozłóż je równomiernie na powierzchni ciasta.Składniki na kruszonkę wymieszaj widelcem, aż powstaną grudki. Tak powstałą kruszonką posyp ciasto.Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 40 – 45 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Gdyby wierzch zbytnio się przypiekał, przykryj go folią aluminiową.Upieczone ciasto pozostaw chwilę w formie, po czym przenieś ostrożnie na kratkę do studzenia.Przed podaniem możesz posypać wierzch
cukrem pudrem.Smacznego :)