ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasto pomarańczowe z rabarbarem i kruszonką (bez miksera)…

Szybkie ciasto pomarańczowe z rabarbarem i kruszonką (bez miksera)…

nazwa

Wykonanie

Sezon rabarbarowy uważam oficjalnie za rozpoczęty :)
Przepyszne, puszyste ciasto z rabarbarem, pomarańczą i nieprzyzwoitą ilością kruszonki to mój sposób na przywoływanie wiosny, która w tym roku tu w Irlandii strasznie się ociąga :)
Po raz pierwszy piekłam to ciasto dwa lata temu. Smakowało nam tak bardzo, że robiłam je 5 razy pod rząd :) Swoją drogę na bloga znalazło jednak dopiero dziś, bo dotąd nie udawało mi się zrobić zdjęć, zanim po cieście zostały tylko okruszki ;)
To bardzo łatwy placek. Przygotowuje się go, jak muffiny, więc wystarczą dwie miski i kuchenna rózga (lub chociażby widelec). Naprawdę trudno tu wymawiać się brakiem czasu, więc chyba nie macie wyjścia i będziecie musieli spróbować ;)
W zamian za tą odrobinę pracy otrzymacie porządną, rodzinną porcję ciasta do niedzielnej kawy lub na piknik.
Ciasto ma piękny lekko pomarańczowy kolor i wyraźny aromat. Uwieńczone dużą ilością kwaskowatego rabarbaru i słodkiej kruszonki, jest idealnym połączeniem smaków.
Polecam :)
Składniki na prostokątną formę o wymiarach około 24 x 32 cm:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
skórka otarta z pomarańczy
2 duże jajka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki soku z pomarańczy (z około połowy owocu)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 – 3 duże łodygi rabarbaru
Kruszonka:
100 g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
100 g cukru
200 g mąki pszennej
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania ciasta.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszaj w dużej misce. Dodaj skórkę z pomarańczy.
Jajka roztrzep z jogurtem, olejem, sokiem pomarańczowym oraz wanilią.
Mokre składniki przelej do misy z suchymi i wymieszaj krótko, tylko do połączenia. Masa będzie dosyć gęsta.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Będzie go niedużo, ale bez obaw – wyrośnie w piekarniku :)
Rabarbar umyj, osusz i pokrój w nieduże kawałki. Rozłóż je równomiernie na powierzchni ciasta.
Składniki na kruszonkę wymieszaj widelcem, aż powstaną grudki. Tak powstałą kruszonką posyp ciasto.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 40 – 45 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Gdyby wierzch zbytnio się przypiekał, przykryj go folią aluminiową.
Upieczone ciasto pozostaw chwilę w formie, po czym przenieś ostrożnie na kratkę do studzenia.
Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:https://brunetkawkuchni.wordpress.com/2018/04/27/szybkie-ciasto-pomaranczowe-z-rabarbarem-i-kruszonka-bez-miksera