Wykonanie
Gdy za oknem śnieg lub deszcz, z pewnością masz ochotę „zaszyć się” pod kocem. Spróbuj przy okazji się rozgrzać, sięgając po gorącą
czekoladę. Aby zapewnić sobie nie tylko wewnętrzne ciepło, ale i doskonały nastrój, możesz wzbogacić
napój odrobiną
likieru kawowego. Takie połączenie to prawdziwa poezja smaków!Rozgrzewa i poprawia nastrój – właśnie tak działa gorąca
czekolada. Gdy dodasz do niej odrobinę
likieru kawowego (najlepiej przygotowanego samodzielnie), jeszcze bardziej pobudzisz swoje zmysły.Gorąca
czekolada – sprawdzony domowy przepisJeśli marzy ci się gęsta, rozpływająca się w ustach gorąca
czekolada, możesz przygotować ją w domowym zaciszu.Niezbędne składniki to:1 tabliczka
czekolady Klasycznej
Mlecznej E.Wedel100 ml
śmietany kremówki 36%300 ml
mleka tłustego.Z powyższych ilości przygotujesz dwie porcje
czekolady do picia na gorąco.Przygotowanie:
Śmietanę i
mleko umieść w małym garnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.Dodaj pokruszoną
czekoladę i mieszaj – ponownie zagotuj.Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez kilka minut – do czasu aż cała
czekolada dokładnie się rozpuści.Zdejmij z palnika.Zastanawiasz się co zrobić, aby gorąca
czekolada do picia była idealna? Jeżeli zależy ci na gęstym
napoju, znaczenie ma odpowiednia ilość tłuszczu. Im więcej
czekolady i
śmietanki dodasz, tym uzyskasz gęstszą konsystencję. Możesz też spróbować zamienić część
mleka tłustego skondensowanym
mlekiem niesłodzonym.Pamiętaj! Przygotowując gorącą
czekoladę musisz kontrolować temperaturę. Nie możesz podgrzewać składników na zbyt dużym ogniu, ponieważ może to doprowadzić do przypalenia. W efekcie
napój czekoladowy nie będzie nadawał się do spożycia.
Likier kawowy – domowy przepisChociaż
likier kawowy jest dostępny właściwie w każdym sklepie, największą przyjemnością jest jego samodzielne przygotowanie. Proces ten nie jest ani trudny, ani czasochłonny, dlatego warto.Będziesz potrzebować:150 ml
spirytusu3 łyżki
kawy rozpuszczalnej350 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego½ szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego.
Kawę rozpuszczalną zalej odrobiną wrzątku. W garnuszku podgrzej
mleko zagęszczone, a następnie dodaj oba rodzaje
cukru. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Garnek zdejmij z palnika i dodaj
kawę. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Dodaj
spirytus i dokładnie wymieszaj. Przelej do butelki i odstaw.
Czekolada do picia z dodatkiem
likieru kawowego idealnie sprawdza się w chłodne dni. Bardzo szybko rozgrzewa i jednocześnie poprawia nastrój – jeszcze lepiej niż gorąca
herbata z
cytryną i
sokiem malinowym.Taki rozgrzewający
napój to idealna propozycja dla osób, które są miłośnikami
czekolady, a jednocześnie nie stronią od
kawy. Wystarczy już niewielka ilość
likieru kawowego, aby gorąca
czekolada nabrała wyjątkowego smaku i jeszcze przyjemniejszego aromatu.Połączenie gorącej
czekolady i
likieru kawowego to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nie odmawiaj jej sobie – szczególnie, jeśli aura za oknem nie napawa optymistycznie.