ßßß
Author: Miss BerryCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 35 minutW sumie: 55 minutPorcje: 4Składniki1 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka lub polędwiczka wieprzowa)Marynata:½ szklanki sosu sojowego⅓ szklanki sosu hoisin3 łyżki wina Shaoxing2 łyżki miodu2 ząbki czosnku1 łyżeczka przyprawy 5 smakówodrobina czerwonego barwnika (opcjonalnie)Glazura:3 łyżki miodu40 ml pozostałej marynatyPrzygotowanieDzień przed podaniem:Przygotować marynatę. Do miski dodać sos sojowy, sos hoisin, wino Shaoxing, miód, przyprawę 5 smaków. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i opcjonalnie odrobinę czerwonego barwnika. Całość dobrze wymieszać.Mięso wieprzowe pokroić prostopadle do włókien na podłużne, wysokie kawałki o szerokości ok. 7 cm. Ja z 1 kg wieprzowiny otrzymuje 5-6 takich kawałków.Mięso włożyć do miski lub woreczka strunowego i zalać marynatą. Wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty marynatą. Odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin (ja marynowałam je przez 24 godziny).W dniu podania:Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.W piekarniku, ułożyć kratkę do pieczenia, a pod nią blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia (aby łatwiej było sprzątnąć kapiącą marynatę).Kawałki wieprzowiny wyłożyć na kratkę do pieczenia, pozostałą marynatę zachować. Piec przez 15 minut.W międzyczasie przygotować glazurę: w miseczce dobrze wymieszać 3 łyżki miodu z ok. 40 ml marynaty pozostałej z mięsa, do powstania lekko gęstego płynu.Następny etap polega na pieczeniu wieprzowiny i smarowaniu jej 3 razy glazurą. Otworzyć piekarnik i posmarować wieprzowinę przygotowaną glazurą, a następnie piec przez 7 minut.Kolejny raz otworzyć piekarnik, posmarować wieprzowinę glazurą i piec przez kolejne 5 minut.Ostatni raz otworzyć piekarnik i posmarować wieprzowinę glazurą. Piec ostatnie 5-7 minut, do momentu w którym glazura zastygnie na mięsie.Mięso przełożyć na talerz lub deskę i dać mu odpocząć przez 15 minut. Dopiero po tym czasie możemy kroić mięso na cienkie plasterki. Smacznego!3 . 5.3251
Wieprzowinę Char Siu można wykorzystać jako dodatek do azjatyckich zup. Doskonalne pasuje do ramenu, czy zupy wonton.
Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!