Wykonanie
Wieprzowina Char Siu jest często określana jako chińska
wieprzowina barbeque . Char Siu to bardzo popularny
chiński sposób przygotowywania
pieczonego mięsa. Polega on na długim marynowaniu
mięsa w intensywnej, lekko słodkiej marynacie na bazie
sosu sojowego, hoisin i kilku innych składników, a następnie pieczeniu go i smarowaniu glazurą. Tego typu
wieprzowina podawana jest jako danie główne, ale może też być dodatkiem do wielu innych potraw,
między innymi zup.Sama uwielbiam
wieprzowinę Char Siu, pokrojoną w cienkie plasterki i dodaną do intensywnego
wywaru w towarzystwie zielonych warzyw i
kiełków fasoli mung.
Wieprzowinę Char Siu, można dodać również do popularnych chińskich bułeczek przygotowywanych na parze – Char Siu Bao. Na moim blogu znajdziecie przepis na filipińską wersję Char Siu Bao, zwaną Siopao Asado, w której spokojnie zamiast
kurczaka możecie użyć wcześniej przygotowanego Char Siu.Char Siu charakteryzuje się intensywnym czerwonym kolorem . Niestety nie jest to naturalny kolor marynaty, a sprawa barwnika, którego do niej się dodaje. Oczywiście, jeśli nie macie czerwonego barwnika, albo nie chcecie używać tego typu wynalazków, wasze
mięsko będzie bardziej brązowe niż czerwone, ale na pewno równie smaczne!

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 35 minutW
sumie: 55 minutPorcje: 4Składniki1 kg
wieprzowiny (
łopatka,
karkówka lub polędwiczka wieprzowa)Marynata:½ szklanki
sosu sojowego⅓ szklanki
sosu hoisin3 łyżki
wina Shaoxing2 łyżki
miodu2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
przyprawy 5 smakówodrobina czerwonego barwnika (opcjonalnie)Glazura:3 łyżki
miodu40 ml pozostałej marynatyPrzygotowanieDzień przed podaniem:Przygotować marynatę. Do miski dodać
sos sojowy,
sos hoisin,
wino Shaoxing,
miód,
przyprawę 5 smaków. Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i opcjonalnie odrobinę czerwonego barwnika. Całość dobrze wymieszać.
Mięso wieprzowe pokroić prostopadle do włókien na podłużne, wysokie kawałki o szerokości ok. 7 cm. Ja z 1 kg
wieprzowiny otrzymuje 5-6 takich kawałków.
Mięso włożyć do miski lub woreczka strunowego i zalać marynatą. Wymieszać, aby każdy kawałek
mięsa był dobrze pokryty marynatą. Odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin (ja marynowałam je przez 24 godziny).W dniu podania:Zamarynowane
mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.W piekarniku, ułożyć kratkę do pieczenia, a pod nią blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia (aby łatwiej było sprzątnąć kapiącą marynatę).Kawałki
wieprzowiny wyłożyć na kratkę do pieczenia, pozostałą marynatę zachować. Piec przez 15 minut.W międzyczasie przygotować glazurę: w miseczce dobrze wymieszać 3 łyżki
miodu z ok. 40 ml marynaty pozostałej z
mięsa, do powstania lekko gęstego płynu.Następny etap polega na pieczeniu
wieprzowiny i smarowaniu jej 3
razy glazurą. Otworzyć piekarnik i posmarować
wieprzowinę przygotowaną glazurą, a następnie piec przez 7 minut.Kolejny raz otworzyć piekarnik, posmarować
wieprzowinę glazurą i piec przez kolejne 5 minut.Ostatni raz otworzyć piekarnik i posmarować
wieprzowinę glazurą. Piec ostatnie 5-7 minut, do momentu w którym glazura zastygnie na
mięsie.
Mięso przełożyć na talerz lub deskę i dać mu odpocząć przez 15 minut. Dopiero po tym czasie możemy kroić
mięso na cienkie plasterki. Smacznego!3 . 5.3251
Wieprzowinę Char Siu można wykorzystać jako dodatek do azjatyckich zup. Doskonalne pasuje do ramenu, czy zupy wonton.


Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!