Wykonanie
Deska
serów i
wędlin to najlepszy pomysł na imprezowe przekąski. Dobrze skomponowana wygląda pięknie i idealnie podkreśli smaki wybranych
serów i
wędlin. Imprezowa deska
serów jest banalnie prosta w przygotowaniu – trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach.Po pierwsze i najważniejsze – choć taką deskę zwie się deską
serów i
wędlin, to niemniej ważną rolę grają na niej wszelkiego rodzaju przekąski, chrupiące przegryzki, odpowiednie
owoce oraz
orzechy i dodatki takie jak
miód czy
konfitury. To one dodają lekkości i świeżości zazwyczaj ciężkim
serom. Wiele
serów najlepiej smakuje i wręcz zyskuje ze słodkimi
owocami takimi jak
winogrona,
figi,
suszone morele oraz
miodem, czy
konfiturą żurawinową. Podobnie
orzechy świetnie komponują się z
serami. Dodatkowo chrupiący element w postaci paluszków grissini,
krakersów, czy mini sucharków urozmaici i dopełni płytę
serów. I co ważne – koniecznie postawcie na dobre jakościowo
sery i
wędliny.Polecam użyć dużej deski lub tacy do zrobienia deski
serów, ale porobić na niej dodatkowe „wyspy” z drobniejszymi składnikami – wszelkie
orzechy, czy
oliwki umieśćcie w małych miseczkach – będą się jeszcze ładniej prezentować i wygodniej będzie je nabierać. Podobnie
miód i
konfitury umieśćcie w małych miseczkach i dodajcie do nich łyżeczki lub nabierak do
miodu.Naszą deskę
serów warto również ozdobić dodatkowo gałązkami
rozmarynu, bo w końcu jemy przecież także oczami.Odpowiednio skomponowana deska przystawek zachwyci Waszych gości! Jak wykonać deskę
serów i jakie dobrać do niej składniki dowiecie się z poniższej listy, ale tak naprawdę możliwości jej skomponowania jest tyle, ile gatunków pysznych
serów i
wędlin. Ja użyłam
serów camembert,
brie, owczego, gorgonzoli, mimolette, a moim odkryciem, był
ser wensleydale z
czekolada deserową i
pomarańczą – coś przepysznego! Natomiast z
wędlin użyłam włoskiego
salami, oryginalnego prosciutto oraz
suchej krakowskiej.W przepisie napisałam, że to porcja dla 4 do 6 osób, ale tak naprawdę zależy to od wyboru innych imprezowych przekąsek i apetytu gości. I bardzo nietypowo, jak na mój blog, tym razem nie podaję dokładnych, wyliczonych ilości, tak jak w innych przepisach. Deska
serów i
wędlin jest tak różnorodna i zależy od Waszej liczby gości, wielkości deski i wielu innych czynników.
Mogę podpowiedzieć, że ja kupowałam dość małe, wręcz degustacyjne opakowania
serów, by były ich małe ilości a więcej rodzajów. W przypadku
orzechów,
oliwek i
owoców u mnie jest zazwyczaj po jednej garści każdego składnika.Zapraszam też do sprawdzenia innych propozycji imprezowych przekąsek i przystawek, by zapewnić gościom jak największy wybór.