ßßß Cookit - przepis na Kakao piernikowe z bitą śmietaną

Kakao piernikowe z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry moje słoneczka. Dzisiaj zapraszam was na coś pysznego. Takie po prostu kakao ale w takiej bogatszej wersji, z przyprawą piernikową, czekoladą i ubitą śmietaną na wierzchu. A co jak szaleć to szaleć, coś nam się od życia przecież należy.
Jak najdzie nas ochota na coś słodkiego i pysznego to takie kakao będzie idealne. No i ja uwielbiam takie piernikowe, grudniowe smaki.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.
Składniki:
- 500 ml napoju ryżowo-kokosowego lub mleka
- 2 łyżeczki prawdziwego kakao
- łyżeczka przyprawy piernikowej + łyżeczka do śmietany
- 2 łyżeczki cukru kokosowego lub cukru zwykłego + 2 łyżeczki do śmietany
- 4 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 250 ml śmietany 36%
- cynamon do posypania
- kakao kruszone ziarno do posypania
Do garnka wlewamy napój ryżowo-kokosowy lub mleko. Podgrzewamy. Wsypujemy kakao, przyprawę piernikową, cukier i gorzką lub mleczną czekoladę, mieszamy i gotujemy przez chwilę, aż składniki się dobrze połączą a czekolada rozpuści.
Przelewamy kakao do szklanek.
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier kokosowy i przyprawę piernikową.
Ważne, aby kakao chwilę przestygło i nie było bardzo gorące bo dodana śmietana od razu nam się rozpuści.
Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy ją na kakao. Posypujemy po wierzchu cynamonem i kakao kruszonym.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2020/12/kakao-piernikowe-z-bita-smietana.html