Wykonanie
Chociaż klasyczne brownie nie ma sobie równych, warto spróbować innych cukierniczych eksperymentów. Było już sernikobrownies, dlatego nadszedł czas na… brownie tiramisu. Połączenie amerykańsko-włoskich smaków zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa. Nie wierzysz? Poznaj przepis na brownie i przekonaj się o tym.Brownie tiramisu zawiera w sobie wyraziste smaki
czekolady,
migdałów oraz
kawy – czy może być lepsze połączenie? Jeśli zdecydujesz się przygotować je choćby raz, z pewnością będziesz ciągle do niego wracać.Brownie tiramisu – niezbędne składnikiDo przygotowania brownie będziesz potrzebować następujących składników:200 g
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel200 g
masła220 g
cukru pudru120 g
mąki pszennej3 duże
jajka1 łyżki
likieru Amarettonaparu
kawowego (1 łyżkę
kawy rozpuszczalnej rozpuść w 1/5 szklanki gorącej
wody).Do przygotowania części tiramisu będziesz potrzebować:500 g
sera mascarpone150 g
cukru pudru2
jajek2 łyżek
likieru Amarettonaparu
kawowego (2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej rozpuść 1 łyżce gorącej
wody).Pamiętaj, aby wybierać składniki wysokiej jakości – są one gwarancją udanego wypieku.Tiramisu brownie – przepis krok po krokuJeżeli masz już sobą doświadczenia związane z sernikobrownies, przygotowanie ciasta
czekoladowego w wersji włoskiej będzie tylko formalnością. Sprawdź jak przygotować tiramisu brownie – przepis znajdziesz poniżej.Na kilkanaście minut przed pieczeniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki – po to, aby nabrały temperatury pokojowej.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej.Połącz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania bazy brownies.Połącz wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia części tiramisu.Formę o wymiarach ok. 20×30 cm wysmaruj
masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Na spód blaszki wyłóż ok. ¾ ciasta
czekoladowego oraz całość masy tiramisu. Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta
czekoladowego.Patyczek do szaszłyków zanurz w cieście i wykonuj tzw. esy floresy.Piekarnik nagrzej do 170 o C i wstaw blaszkę.Ciasto piecz przez 45-60 minut – od czasu do czasu sprawdzaj, czy ciasto przywiera nadal do patyczka. Jeśli nie, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.Po wystudzeniu i wyjęciu z piekarnika, umieść ciasto w lodówce na kilka godzin.W przygotowaniu brownie tiramisu nie ma nic trudnego, za to smakuje ono wyśmienicie. Dlatego nadaje się na każdą okazję – począwszy od spotkań w gronie znajomych, a skończywszy na ważnych uroczystościach rodzinnych.Zawsze możesz też spróbować poeksperymentować, np. zamieniając bazę brownie klasycznym
ciastem czekoladowym. Możesz także pokusić się o efektowne dekoracje. Smacznego!Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-z-kawalkami-
czekolady-na-kruchym-spodzie/