Wykonanie
9 października, 2020 18:15 napisane przez
Miss Berry
Stek z
antrykotu z sosem gorgonzola z
zielonym pieprzem to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste
mięsko wysmażone w stopniu medium, a do tego intensywny sos na bazie gorgonzoli z konserwowym
zielonym pieprzem to niebo w gębie. Można podać go z prostą
sałatką z
rukoli i
pomidorków koktajlowych. Resztki sosu można wyjeść z pszenną bułeczką 🙂 Danie idealnie komponuje się z
czerwonym winem.
Stek z
antrykotu z sosem gorgonzola z
zielonym pieprzemAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 15 minutW
sumie: 25 minutPorcje: 2Składniki300 g
steka z
antrykotu150 g
sera gorgonzola50 ml
śmietanki 30%30 g
zielonego pieprzu konserwowegoPrzygotowaniePrzygotować sos gorgonzola
Ser gorgonzola pokroić na kawałki i przełożyć do rondelka.Dodać
śmietankę kremówkę i
zielony pieprz konserwowy.Gotować na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut do całkowitego rozpuszczenia gorgonzoli.Usmażyć
stekZadbać o to aby
stek doprowadzić do temperatury pokojowej, najlepiej wyciągnąć go z lodówki godzinę przed smażeniem.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, jedną stronę
steka posolić i położyć tą stroną na patelni.Smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu, a następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty.Odłożyć na talerz i pozwolić stekowi odpocząć przez około 6 minut.
Stek pokroić w paski i przełożyć na talerz, podawać z sosem gorgonzola. Smacznego!3 . 5.3251
Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako front-end developer i product designer w szwedzkiej firmie. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie