Stek z antrykotu z sosem gorgonzola z zielonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

9 października, 2020 18:15 napisane przez Miss Berry
Stek z antrykotu z sosem gorgonzola z zielonym pieprzem to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste mięsko wysmażone w stopniu medium, a do tego intensywny sos na bazie gorgonzoli z konserwowym zielonym pieprzem to niebo w gębie. Można podać go z prostą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Resztki sosu można wyjeść z pszenną bułeczką 🙂 Danie idealnie komponuje się z czerwonym winem.
Stek z antrykotu z sosem gorgonzola z zielonym pieprzem
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
W sumie: 25 minut
Porcje: 2
Składniki
300 g steka z antrykotu
150 g sera gorgonzola
50 ml śmietanki 30%
30 g zielonego pieprzu konserwowego
Przygotowanie
Przygotować sos gorgonzola
Ser gorgonzola pokroić na kawałki i przełożyć do rondelka.
Dodać śmietankę kremówkę i zielony pieprz konserwowy.
Gotować na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut do całkowitego rozpuszczenia gorgonzoli.
Usmażyć stek
Zadbać o to aby stek doprowadzić do temperatury pokojowej, najlepiej wyciągnąć go z lodówki godzinę przed smażeniem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, jedną stronę steka posolić i położyć tą stroną na patelni.
Smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu, a następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty.
Odłożyć na talerz i pozwolić stekowi odpocząć przez około 6 minut.
Stek pokroić w paski i przełożyć na talerz, podawać z sosem gorgonzola. Smacznego!
3 . 5.3251
Podoba Ci się ten przepis?
Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako front-end developer i product designer w szwedzkiej firmie. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:https://missberry.pl/stek-z-antrykotu-z-sosem-gorgonzola-z-zielonym-pieprzem