Kruche ciastka z nadzieniem czekoladowym – przepis

nazwa

Wykonanie

Czekolada świetnie smakuje pod każdą postacią, ale połączenie lekkiego i puszystego nadzienia z chrupiącym ciastkiem jest po prostu obłędne! Można przygotować je na kilka sposobów, ale zawsze warto sięgnąć po sprawdzoną recepturę i dobrej jakości składniki. Polecamy czekoladę Wedel i poniższy przepis – testowany i ulepszany wielokrotnie, aż uzyskany efekt był bliski ideału.
Pamiętaj, że każdy przepis możesz zmodyfikować zgodnie ze swoimi osobistymi preferencjami. Jeżeli nie lubisz zbyt słodkich ciast dobrym pomysłem będzie zredukowanie ilości cukru czy zastąpienie czekolady mlecznej gorzką. Możesz też swobodnie wybierać dodatki czy dekoracje, a nawet przyrządzić to ciastko jako tort na przyjęcie. Opcji jest wiele, ponieważ czekolada zawsze świetnie smakuje, elegancko się prezentuje i jest uniwersalną bazą dla wielu projektów kulinarnych.
Pamiętaj jednak, aby wiernie odwzorować przepis bazowy, tj. proporcje poszczególnych składników, sposób ich łączenia, czas pieczenia. Nie wybieraj tańszych zamienników, postaw na markowe wyroby marki E.Wedel oraz inne, co do których składu, jakości i smaku nie masz żadnych zastrzeżeń.
SKŁADNIKI:
Na czekoladowe kruche ciasto:
300 gramów mąki pszennej,
80 gramów drobnego cukru do wypieków,
20 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
2 żółtka,
szczypta soli,
¾ kostki masła.
Na czekoladowe nadzienie:
¼ kostki miękkiego masła,
10 gramów gorzkiego kakao,
½ tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
200 gramów drobnego cukru do wypieków.
PRZYGOTOWANIE:
W tym przepisie ważne są dwa elementy, a więc kruche ciasto i czekoladowe nadzienie. Przygotuj każdy z nich zgodnie z poniższymi wskazówkami, a następnie połącz i czekaj na efekt, który powali wszystkich na kolana!
Przesiej mąkę z cukrem.
W drugiej misce posiekaj drobno masło (musi być schłodzone) i dodaj do niego żółtka – wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki ze sobą i przenieś na stolnicę oprószoną mąką.
Krótko i energicznie wyrabiaj aż połączą się w jednolitą masę o spójnej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Możesz też od razu wyłożyć nim przygotowaną blachę wypełnioną papierem do pieczenia i w ten sposób chłodzić.
Kiedy ciasto kruche jest gotowe, przychodzi czas na zrobienie masy czekoladowej:
Czekoladę posiekaj na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
W misce utrzyj miękkie masło z cukrem i kakao, aż uzyskasz puszystą konsystencję.
Połącz ze sobą dwa elementy bardzo delikatnie mieszając (tylko do połączenia się składników).
Powyższy przepis możesz wykorzystać, aby zrobić jedno większe ciastko z musem czekoladowym, które później poporcjujesz i nałożysz na talerzyki gościom. Innym pomysłem jest przygotowanie kilkunastu mniejszych porcji ciasteczek, które w środku będą skrywały pyszną, płynną niespodziankę.
Zadbaj też o dekorację deseru. Do mocno czekoladowej bazy świetnie pasują świeże lub kandyzowane owoce, bakalie, bita śmietana z polewą lub lody. Ale uwaga – znacznie podnoszą one kaloryczność całego wypieku, dlatego lepiej zachować umiar w ich wyborze.
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/
Źródło:http://www.niezlababka.pl/kruche-ciastka-z-nadzieniem-czekoladowym-przepis