ßßß
Osobiście poznałam kozieradkę jako przyprawę. Stosuję ją głównie w przepisach inspirowanych kuchnią hinduską jak jalfrezi . Nasiona prażę na suchej patelni i mielę na proszek. Próbowałam je kiedyś zgnieść w moździerzu ale nie było to łatwe. Nasiona są dosyć twarde i nawet uprażone trudno je rozdrobnić w moździerzu. Wrzucam je od razu do młynka i mielę na gruboziarnisty proszek. Nasiona mają lekko gorzki smak, więc lepiej dodawać ją do potraw z umiarem aby nie zepsuć ich smaku.Okazuje się, że nasiona kozieradki można namoczyć i wyhodować z nich kiełki. Kozieradka ma słodki, orzechowy smak z nutą goryczy. Znajdziecie ją głównie jako składnik przyprawy curry.Warto ją jednak dodać również do wypieków, chleba i ciast.Właściwości odżywcze kozieradkiKozieradka jest bogata w białko i błonnik pokarmowy. To właśnie błonnik poprawia pracę żołądka i zwiększa metabolizm. Podobnie jak wszystkie pokarmy bogate w błonnik, nasiona kozieradki wydłużają uczucie sytości, powodują powolny wzrost poziomu cukru we krwi i zwiększają produkcji śliny w jamie ustnej.Ponadto, nasiona kozieradki zawierają wiele innych związków, które sprawiają, że przyprawa jest bardzo aromatyczna i odżywcza. Do nich należą saponiny, witamina PP, cholina, lecytyna, tłuszcze, olejki eteryczne i minerały. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że nasiona przyprawy zawierają również izoflawony, tak zwane fitoestrogeny. Fitoestrogeny uzupełniają niedobór własnych estrogenów i dlatego pomagają nieco łagodzić objawy klimakterium.Jak widzicie tak niepozorne z wyglądu nasionka mają w sobie tyle dobroci. Polecam je stosować na co dzień. Zmielone na proszek dodaję je do koktajli i owsianki jak również do gorącego napoju z mleka krowiego, migdałowego lub kokosowego.
Zdrowy napój z kozieradki1 porcjaSkładniki200 ml migdałowego mlek¼ tsk zmielonej kozieradki½ łyżeczki kurkumy2 łyżeczki mioduszczypta cynamonu i kardamonuWlej mleko do małego garnka. Dodaj miód i wszystkie przyprawy. Podgrzej i wlej napój do kubka. Smacznego!