Wegańskie muffinki z jagodami i białą porzeczką

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Zapraszamy Was na szybkie i pysznie migdałowe wegańskie muffinki z jagodami i białą porzeczką .
Składniki (na 14 muffinek):
2 szklanki mąki pszennej
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 mała torebka cukru wanilinowego
4 płaskie łyżki cukru pudru
Kilka kropel olejku waniliowego
Szczypta soli
1 i 1/2 szklanki napoju migdałowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego
150 gram jagód
150 gram białej porzeczki.
Making-of:
Porzeczki i jagody myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym.
W jednej misce przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier puder oraz cukier wanilinowy.
Do drugiej miski wlewamy napój migdałowy, ocet jabłkowy, olej oraz olejek waniliowy. Roztrzepujemy rózgą.
Do pierwszej miski dodajemy jagody oraz porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie będą obtoczone w mące. Następnie dodajemy mokrą mieszankę i ponownie mieszamy.
Masę przelewamy do foremek na muffinki (użyliśmy silikonowych) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na termoobiegu przez około 20 minut (aż do zarumienienia).
Smacznego!
Gosia i Przemek
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2020/08/05/weganskie-muffinki-z-jagodami-i-biala-porzeczka