Biszkopt z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Klasyka na lato – biszkopt z truskawkami.
Skła dniki:
8 jajek
150g cukru
300g mąki
500g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki odszypułkuj, większe możesz przekroić na pół.
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier.
Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Mąkę przesiej przez sito, wsyp do masy z jajek i bardzo delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż truskawki.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 min. lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostaw w formie na 15 min., następnie przełóż na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło:https://mammadeli.com/2020/08/03/biszkopt-z-truskawkami-2