ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami

Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami

nazwa

Wykonanie

4 . 2 / 5(4)
Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami to ekspresowy dodatek do obiadu, którym będziecie się zajadać ze smakiem. Przygotowuje się go szybciej, niż frytki z mojego przepisu czy ziemniaczki łódeczki z piekarnika . Pieczenie ziemniaczków zajmuje około 15 minut. Ziemniaczki po przygotowaniu są rumiane i chrupiące oraz mają niesamowity aromat wędzonej papryki i ziół.
Zobacz też:
Pieczone ziemniaki Hasselback
Chrupiące ziemniaczki do sałatek
Pieczone placki ziemniaczane
Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut
Składniki
0,5 kg ziemniaków
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju
papier do pieczenia
Przepis
1
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę o grubości około 2x2 cm.
2
Posypujemy papryką, ziołami oraz solą, zalewamy olejem oraz dokładnie mieszamy, aby ziemniaki pokryły się przyprawami.
3
Ziemniaki rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia (muszą mieć między sobą przerwy, aby dopiekły się z każdej strony) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół). Pieczemy 15 minut.
4
Jeżeli ziemniaki nie będą wystarczająco rumiane pieczemy przez kolejne 5 minut. Aby były bardziej chrupiące pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/07/pieczone-ziemniaczki-z-wedzona-papryka-i-ziolami