Wykonanie
Są takie smakołyki, których nikomu nie trzeba przedstawiać. Nikogo też nie trzeba zachęcać, aby zjadł pyszne muffinki. Te kultowe babeczki już od wielu lat goszczą na talerzach i w sercach Polaków. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo łatwe w przyrządzeniu. Ich ogromną zaletą jest możliwość modyfikacji przepisu na wiele sposobów i serwowanie z rozmaitymi dodatkami.Historia muffin jest długa i zaczyna się w krajach anglosaskich. To właśnie tam opracowano pierwszy przepis na muffinki
czekoladowe, ale w zupełnie innej formie niż ta, którą znamy dzisiaj. Pierwotnie wypiek miał kształt płaskiego ciasta i był przyrządzany na bazie
drożdży (w Anglii) oraz z wykorzystaniem
proszku do pieczenia (w USA). Kształtem do właśnie te drugie były zbliżone do naszych dzisiejszych babeczek.Pyszne muffiny, które zawładnęły światemSkoro babeczki były tak modne i kochane w USA, trend ten musiał rozprzestrzenić się na cały świat. Stopniowo wypiek na bazie
proszku do pieczenia zdominował ten
drożdżowy, a przepisem na muffinki
czekoladowe zaczęły dzielić się również cukiernicy i gospodynie w Europie. W Anglii muffiny były bowiem do tej
pory jedzeniem zarezerwowanym dla służby, pieczonym z resztek
chleba, pozostałości z ciast i
ziemniaków. Miały więc dwie wersje — słodką i słoną. Wytrawne muffiny wracają jednak do łask. Od kilku sezonów z powodzeniem są serwowane w restauracjach jako przystawki, a nawet dania główne. Stanowią oryginalny pomysł na imprezowe przekąski, ponieważ dobrze smakują z
piwem czy
herbatą.Muffiny serwowane są w formie małych
ciastek. Z tego względu są idealne na przyjęcia typu standing party czy garden party. Trudno wyobrazić sobie bez nich kinderbal, urodziny, imieniny i inne imprezy okolicznościowe. Z najlepszych przepisów na muffiny
czekoladowe powstają nawet… babeczkowe
torty. To prawdziwy hit wśród osób biorących ślub. Cała konstrukcja jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim bardzo oryginalna. Każdy z gości może poczęstować się „kawałkiem tortu” bez konieczności jego krojenia.Przepis na muffinki
czekoladoweJeżeli jeszcze nie znalazłeś przepisu na idealne, puszyste muffinki, sprawdź nasz. Ten przepis na muffinki
czekoladowe to
absolutny pewniak — na pewno go nie zepsujesz. Pamiętaj tylko, aby do ich wykonania sięgnąć po wysokiej jakości składniki. Zwłaszcza dobra
czekolada pozwoli Ci przyrządzić deser, który zachwyci wszystkich gości i domowników.Składniki:100 gramów
mąki pszennej,łyżeczka
proszku do pieczenia,tabliczka
gorzkiej czekolady,pół kostki
masła,
cukier puder według uznania,2
jajka,
maliny i
jagody do dekoracji.Przygotowanie:
Czekoladę drobno posiekaj.
Masło rozpuść i ostudź. Połącz składniki suche i oddzielnie składniki mokre. Całość wymieszaj z pomocą miksera na gładką masę. Do papilotek nakładaj po łyżce masy i na wierzch
malinę z kilkoma
jagodami. Zalej kolejną łyżką masy. Całość piecz w piekarniku w temperaturze 180 o C przez 30 minut. Ostygnięte muffiny posyp
cukrem pudrem i udekoruj
owocami.Smacznego!