ßßß Cookit - przepis na Warzywna zupa krem z curry i imbirem

Warzywna zupa krem z curry i imbirem

nazwa

Wykonanie

Warzywna zupa krem z curry i imbirem to sycąca i zdrowa propozycja obiadu, szczególnie na chłodne dni. Przyprawy dodane do zupy podkręcają jej smak, zupa staje się ostrzejsza i rozgrzewa. Jeżeli obawiacie się, że będzie ona zbyt ostra, przyprawy dodawajcie stopniowo i dopasujcie smak kremu do siebie. Warzywna zupa krem z curry i imbirem została ugotowana na bazie około 700 g warzyw korzeniowych, jak seler, marchewka, ziemniak, batat. Podczas przygotowania zupy możecie modyfikować proporcje warzyw, co sprawi, że za każdym razem warzywna zupa krem z curry i imbirem będzie smakować nieco inaczej. Zupy krem podaję najczęściej z domowymi grzankami ziołowymi, groszkiem ptysiowym lub mieszanką pestek. Uważam również, że każdą zupę krem powinno się podawać z dodatkiem, który przełamie jej smak, jak np. kleks śmietany czy ostry ser – wtedy smakuje ona najlepiej. Zapraszam Was na przepis na tą pyszną, warzywną zupkę. Smacznego! 🙂
Zobacz też:
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów
Zupa z pieczonej papryki
Zupa krem cebulowa
Zupa krem z pora
Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
seler (około 450 g)
2 średnie marchewki
średni ziemniak
mały batat
średnia cebula
2 ząbki czosnku
1,5 -2 l bulionu
łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki imbiru
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Przepis
1
Warzywa obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielości. Wkładamy do garnka. Dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie zalewamy bulionem - taka ilość, aby zakryła wszystkie warzywa.
2
Gotujemy około 30 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i blendujemy składniki. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
3
Podajemy z łyżką śmietany i grzankami lub groszkiem ptysiowym lub mieszanką pestek.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/03/warzywna-zupa-krem-z-curry-i-imbirem