Wykonanie
Warzywna zupa krem z
curry i
imbirem to sycąca i zdrowa propozycja obiadu, szczególnie na chłodne dni.
Przyprawy dodane do zupy podkręcają jej smak, zupa staje się ostrzejsza i rozgrzewa. Jeżeli obawiacie się, że będzie ona zbyt ostra,
przyprawy dodawajcie stopniowo i dopasujcie smak kremu do siebie. Warzywna zupa krem z
curry i
imbirem została ugotowana na bazie około 700 g warzyw korzeniowych, jak
seler,
marchewka,
ziemniak,
batat. Podczas przygotowania zupy możecie modyfikować proporcje warzyw, co sprawi, że za każdym razem warzywna zupa krem z
curry i
imbirem będzie smakować nieco inaczej. Zupy krem podaję najczęściej z domowymi grzankami ziołowymi,
groszkiem ptysiowym lub mieszanką pestek. Uważam również, że każdą zupę krem powinno się podawać z dodatkiem, który przełamie jej smak, jak np. kleks
śmietany czy
ostry ser – wtedy smakuje ona najlepiej. Zapraszam Was na przepis na tą pyszną, warzywną zupkę. Smacznego! 🙂Zobacz też:Zupa z
czerwonej soczewicy i
pomidorówZupa z pieczonej
paprykiZupa krem cebulowaZupa krem z
poraPorcji: 6 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki
seler (około 450 g)2 średnie
marchewkiśredni
ziemniakmały
batatśrednia
cebula2 ząbki
czosnku1,5 -2 l
bulionułyżeczka
papryki ostrej2 łyżeczki
papryki słodkiej2 łyżeczki
curry2 łyżeczki
imbirułyżeczka
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smakuPrzepis1Warzywa obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielości. Wkładamy do garnka. Dodajemy posiekaną
cebulę oraz
czosnek. Następnie zalewamy
bulionem - taka ilość, aby zakryła wszystkie warzywa.2Gotujemy około 30 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy i blendujemy składniki. Doprawiamy
solą i
pieprzem według uznania.3Podajemy z łyżką
śmietany i grzankami lub
groszkiem ptysiowym lub mieszanką pestek.