Wykonanie
odchudzanieNie wszystkie węglowodany są złe dla osób, które próbują zgubić zbędne kilogramy.Owsianka jest tego najlepszym przykładem. Stanowi rodzaj posiłku, który sprawdza się niemal dlakażdego, a przy tym pozwala na sporą dawkę improwizacji w kuchni. Dzięki temu możemy ją jeść niemalcodziennie, bez obaw o to, że się nam znudzi.
Owsianka na śniadanie – energia przynajmniej na kilka godzinZaczniemy od niezbyt dobrych wieści. Nie da się bowiem ukryć, że owsianka ma naprawdę dużo kalorii.W zależności od zastosowanych składników i dodatków jej wartość energetyczna może wynieść nawet600-700 kcal. Czy zatem na pewno jest to zdrowe rozwiązanie, jeśli chcemy rozpocząć dietę odchudzającą?
Płatki owsiane w
kontakcie z płynami (np.
wodą lub
mlekiem) pęcznieją, dokładnie wypełniając cały żołądek.Powoli uwalniają energię, dzięki
czemu szybko się najadamy, a uczucie sytości utrzymuje się przeznaprawdę długi czas. Nie podjadamy i nie mamy większej ochoty na
słodycze.A to przekłada się na lepsze efekty odchudzające.Dodatkowo
płatki owsiane są niezmiernie bogatym źródłem błonnika, który w naturalny sposób regulujepracę układu pokarmowego, przede wszystkim jelit – oczyszcza je z zalegających resztek pokarmowych i niepotrzebnych produktów przemiany materii.Pozwala to na lepsze wchłanianie wartościowych składników odżywczych, a my jesteśmy lżejsi i pełni energiido działania.Jakie składniki odżywcze znajdziemy w płatkach owsianych?Zdrowe i pełnowartościowe
płatki można znaleźć w SklepAgnex.pl, który stawia na sprawdzone produktyod renomowanych dostawców.Oprócz wspomnianego wcześniej błonnika w płatkach owsianych występuje też wiele innych, niezmierniewartościowych składników odżywczych. Są bogatym źródłem witamin E, K oraz B1 i B5.Ponadto występują w nich rozmaite minerały, w tym szczególnie: magnez, potas, żelazo, cynk, mangan.Co ciekawe
płatki owsiane zawierają dużo
białka. Potrafią zaspokoić ponad 25% dziennego zapotrzebowania na ten istotny składnik. Dlatego też często stanowią olbrzymie wsparcie w dietach wegańskich lubwegetariańskich, w których dostarczenie odpowiedniej ilości
białka jest niezmiernie istotne i wymaga stałejuwagi.W płatkach owsianych znajdziemy też sporo węglowodanów, a także tłuszczów.Występują w nich zarówno kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone.Kto powinien jeść regularnie owsiankę?W zasadzie na tak postawione pytanie można odpowiedzieć tylko w jeden sposób: owsiankę powinni jeśćwszyscy.
Daje poczucie sytości oraz zmniejsza podjadanie w trakcie odchudzania. Stanowi idealne rozpoczęciednia dla osób, które intensywnie uprawiają
sport – zapewnia bowiem olbrzymią ilość energii przydatnejpodczas treningu.Nie można zapominać, że owsianka może być również pysznym pomysłem na śniadanie dla dużych i małychłasuchów. Świetnie smakuje samodzielnie, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do niej ulubionedodatki –
owoce (świeże lub suszone),
miód,
bakalie. W zasadzie ilość możliwości jest niemal nieograniczona.Poniżej przedstawiam Wam pomysł, który może stanie się pyszną inspiracją na jutrzejsze śniadanie, dodająceenergii i poprawiające nastrój.
Ciepła owsianka z
orzechami i
miodemDo jej przygotowania potrzebujemy: pół szklanki
płatków owsianych, szklanki
mleka, garści
orzechów włoskichi tyle samo
orzechów laskowych oraz dwóch łyżeczek
miodu gryczanego.Zaczynamy oczywiście od ugotowania owsianki. Do ciepłych, ale już nie gorących
płatków dodajemy
miód –mieszamy tak długo aż całkiem się rozpuści.
Orzechy prażymy, a następnie drobno siekamy i posypujemyowsiankę. Całość możemy dodatkowo polać odrobiną
miodu i posypać
cynamonem dla wzmocnienia smaku.Po takim śniadaniu każdy, nawet najbardziej szary dzień stanie się zdecydowanie przyjemniejszy.***
Płatki owsiane to niesamowite źródło składników odżywczych, które powinniśmy dostarczać do organizmukażdego dnia. Możemy ją jeść na tysiące różnych sposobów – na ciepło i zimno, samodzielnie lub z dodatkami.Każdy jest w stanie znaleźć przepis dla siebie. A Wy macie już swój ulubiony wariant owsianki, od któregolubicie zaczynać dzień?Gościnny wpis sponsorowany.