Domowy chleb tostowy (3 składniki)

nazwa

Wykonanie

Roboczo nazwałam ten chleb domowym chlebem tostowym, bo właśnie takiego przepisu poszukiwałam. Chleby tostowe zwykle mają koszmarne składy… A czasem przyda się miękki, pszenny chleb do domowych tostów, zapiekanego sandwicha czy wypasionych kanapek. Tak naprawdę to najłatwiejszy na świecie chlebek pszenny foremkowy, mięciutki, delikatny, bez twardej skórki. Do przygotowania potrzeba jedynie 3 składników! O dziwo bardzo długo utrzymuje świeżość i to chyba najbardziej uniwersalne pieczywo jakie można sobie wyobrazić. Warto mieć ten przepis w swoim arsenale :)
Domowy chleb tostowy
Porcje: przepis na keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm
Składniki
drożdże świeże [25 g / 1/4 kostki] lub drożdże instant [7 g / 1 saszetka]
cukier [20 g / 2 płaskie łyżki]
mąka pszenna [450 g]
Dodatkowo:
► ciepła woda [250 ml / 1 szklanka]
sól [1 łyżeczka]
Przygotowanie
Świeże drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i rozetrzeć łyżką, aby drożdże stały się płynne. Do roztartych drożdży dodać ciepłą wodę (najcieplejsza woda z kranu, nie może być wrząca/gorąca).
W przypadku drożdży suszonych, rozpuścić je razem z cukrem w ciepłej wodzie.
Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą. Mieszać łyżką, a następnie zagnieść ręcznie na posypanym mąką blacie. Zamiast mieszania łyżką, można sobie pomóc mikserem ze spiralkami do ciasta drożdżowego.
Keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmarować olejem i obsypać mąką. Zamiast smarowania tłuszczem, można także wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał wzdłuż dłuższych boków (dzięki temu łatwiej będzie wyjąć chleb z formy).
Z ciasta uformować wałeczek o długości podobnej do keksówki, włożyć do formy i docisnąć boki, aby ciasto wypełniło puste przestrzenie. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut (bez termoobiegu). Wystudzić przed krojeniem.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2020/02/domowy-chleb-tostowy-3-skladniki.html