Jogurtowy kurczak tikka masala (7 składników)

nazwa

Wykonanie

Moja przygoda z kuchnią indyjską z prawdziwego zdarzenia zaczęła się właśnie od tego dania. Kurczak tikka masala to absolutny klasyk! Jeśli lubicie orientalne smaki to ten specjał koniecznie musi znaleźć się w Waszym repertuarze. Choć moja wersja jest trochę lżejsza niż ta tradycyjna, podczas przygotowania trzymam się wielu niezbędnych kroków. Jest to np. marynowanie mięsa w jogurcie z czosnkiem i imbirem, bogaty wachlarz przypraw dodany do sosu czy końcowe zabielanie.
W przeciwieństwie do wersji tradycyjnej, do dania używam piersi z kurczaka. To chudszy, lżejszy w smaku odpowiednik używanych często udek. Mimo wszystko, dzięki marynowaniu w jogurcie, który wspaniale zmiękcza mięso, nawet tak chudziutki kawałek wychodzi soczysty i miękki. Pod koniec, zamiast dodawanej tradycyjnie śmietanki kremówki, dodaję kilka solidnych łyżek kremowego jogurtu. Sos staje się lekki jak chmurka, pełen smaku, lekko kwaskowy, idealnie balansujący dodane wcześniej chili. Dzięki takim zmianom, danie jest mniej ciężkie, pełne smaku i idealne na co dzień :)
Porcje: 4-5 porcji
Składniki
pierś z kurczaka [ok. 500-600 g]
► pełnotłusty jogurt [250 g / 1 szklanka]
czosnek [4 ząbki]
► świeży imbir [kawałek ok. 2 cm]
masło klarowane [2 łyżki / można podmienić na neutralny w smaku olej np. rzepakowy]
cebula [ok. 100 g / 1 średnia sztuka]
► passata pomidorowa [400 g / 1 kartonik]
Dodatkowo:
garam masala [2 płaskie łyżeczki]
► kumin / kmin rzymski [2 płaskie łyżeczki]
kurkuma [2 płaskie łyżeczki]
sól [2 płaskie łyżeczki]
chili [1 płaska łyżeczka lub do smaku]
Przygotowanie
500-600 g piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
W miseczce przygotować marynatę – wymieszać pół szklanki jogurtu z 2 ząbkami czosnku i 1 cm imbiru startymi na bardzo drobnej tarce oraz połową przypraw (1 łyżeczką garam masala, 1 łyżeczką kuminu, 1 łyżeczką kurkumy, 1/2 łyżeczki chili i 1 łyżeczką soli).
Wymieszać mięso z marynatą i odstawić pod przykryciem na ok. godzinę.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Obsmażyć zamarynowanego kurczaka, otrząsając z marynaty przed wrzuceniem na patelnię. Zrumienić mięso z obu stron, zajmie to ok. 5-7 minut. Bardzo pomocne są tu szczypce kuchenne, aby móc łatwo przewracać pojedyncze kawałeczki kurczaka.
Obsmażone mięso zdjąć na talerzyk.
Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju. W międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na maśle, pod koniec smażenia dodać na patelnię przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i 1 cm imbiru i resztę przypraw (1 łyżeczką garam masala, 1 łyżeczką kuminu, 1 łyżeczką kurkumy, 1/2 łyżeczki chili i 1 łyżeczką soli). Smażyć przez dodatkową minutę.
Zawartość patelni zalać passatą pomidorową i dodatkowo dolać 1/2 szklanki wody. Dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos przejdzie wszystkimi smakami.
Zdjąć patelnię z palnika i dodać pozostałe 1/2 szklanki jogurtu. Wymieszać i podawać z ryżem lub domowymi chlebkami naan.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2020/02/jogurtowy-kurczak-tikka-masala-7-skladnikow.html