Wykonanie
Lane chrusty to przepis dla tych, kórzy nie są mistrzami wypieków, jednak mają ochotę na coś słodkiego w ciekawym wydaniu. Przygotowanie ciasta na lane chrusty jest bardzo łatwe, wystarczy wymieszać wszystkie składniki 🙂 Jednak ważnym aspektem jest to, aby ciasto miało odpowiednią konsystencje, musi być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki. Pamiętajcie, że chrusty musicie smażyć na bardzo mocno rozgrzanym
oleju, aby ładnie wyrosły. Zapraszam Was na przepis 😊Zobacz też:
Faworki z
ciasta francuskiegoRogaliki z
ciasta francuskiego z
dżememPorcji: 40 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki2
jajka150 ml
mleka2 łyżeczki
cukru waniliowegołyżeczka
proszku do pieczenia170 g
mąkiłyżeczka
wódki lub innego mocnego
alkoholuolej do smażeniaręcznik papierowy do odsączania
cukier puder do posypaniaPrzepis1
Jajka łączymy z
mlekiem,
cukrem oraz
proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy
mąkę. Ciasto ma
mieć konsystencję gęściejszą niż ciasto na naleśniki. Dodajemy
alkohol i dokładnie mieszamy.2Rozgrzewamy
olej, musi być bardzo mocno rozgrzany. Masę do chrustów przekładamy w rękaw cukierniczny lub sztywną torebkę, z której odcinamy jeden z
rogów.3Na rozgrzany
olej wlewamy ciasto z rękawa/torebki, robiąc przy tym koliste ruchy. Smażymy kilkanaście sekund do zrumienienia z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby chrust ociekł z tłuszczu.4Podajemy posypane
cukrem pudrem.