Wykonanie
450 g oczyszczonego miąższu dyni4
jajka100 g
cukru125 ml roztopionego
masła340 g
mąki pszennej typ 5501,5 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonu3 łyżki posiekanych
orzechów włoskich3 łyżki
rodzynekPrzygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach
Jajka ubijamy razem z
cukrem na puszystą masęNie przerywając ubijania, wlewamy niewielkimi porcjami płynne
masło, następnie dodajemy po trochu startą
dynię i delikatnie mieszamyW drugim naczyniu mieszamy
mąkę, proszek,
cynamon,
orzechy i
rodzynkiWlewamy mieszankę jajeczno-
dyniową i mieszamy kilka
razy łyżką – tylko tyle, by składniki się połączyły.
6.Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170*C, pieczemy 45-55 min. (do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku.Można posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem.Moje ciasto było ciut "ciężkie". Przyczyną mógł być fakt, że piekłam je w prodiżu, a nie nagrzanym piekarniku. Pomimo to było bardzo smaczne :)przepis stąd