Wykonanie
Makaron w sosie ze świeżych
pomidorów to jeden ze skarbów lata. Kiedy stragany zaczynają się uginać od pachnących,
polskich pomidorów, to jeden ze wspanialszych obiadów. Moim zdaniem nie ma żadnego sosu, który pobiłby właśnie ten – smak i aromat sezonowych
pomidorów jest nie do podrobienia. Do tego, zrobienie takiego domowego sosu nie jest wcale trudne. Być może nie robi się go w 15 minut, ale nie wymaga wiele uwagi, a efekt jest tego wart!Dlaczego gotuję sos tak długo?W
sieci znajdziecie wiele przepisów na sos ze świeżych
pomidorów, część z nich zakłada jedynie szybkie podsmażanie i gotowe. To świetne przepisy i z pewnością nadają się idealnie na ekspresowy obiad. Jednak jeśli macie chwilę to naprawdę zachęcam do wypróbowania sosu gotowanego długo i powolnie. Potraktujcie ten sos jak rosół lub gulasz, nie trzeba nad nim stać tylko doglądać i mieszać co jakiś czas. A to właśnie czas sprawia, że sos nabiera niesamowitej głębi smaku. To czas zmieni nam zwykły produkt jakim są świeże
pomidory i wydobędzie z nich wszystko, co najlepsze.
Cukry w pomidorach zaczną się karmelizować, a
woda wyparuje, zostawiając po sobie skoncentrowany, wyrazisty i wielowymiarowy smak. Taka baza jest wspaniała nie tylko do spaghetti, sprawdzi się też w lasagne, szakszuce czy nawet bazie do pomidorowej zupy.Porcje: 4 porcjeSkładniki► świeże
pomidory [ok. 1,5 kg]►
masło klarowane [2-3 łyżki / ok. 50 g]►
cebula [1 średnia sztuka lub 3
szalotki]►
czosnek [2 ząbki]►
mięso mielone [500 g]►
makaron spaghetti [300 g]Dodatkowo:►
sól i
pieprz do smaku►
bazylia suszona [1 płaska łyżeczka]►
oregano suszone [1 płaska łyżeczka]Przygotowanie
Pomidory umyć i naciąć w krzyżyk u
spodu. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem . Po minucie odlać wrzątek i zalać zimną
wodą. Obrać
pomidory ze skóry, zaczynając od naciętej części (skórka powinna łatwo odejść). Wykroić twarde części przy szypułce i pokroić
pomidory w kostkę.
Czosnek i
cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę
masła klarowanego i wrzucić posiekaną
cebulę. Oprószyć szczyptą
soli, aby
cebula puściła
soki i s mażyć na średnim ogniu, aż do zeszklenia (ok. 4-5 minut). Gdy
cebula będzie gotowa, dorzucić posiekany
czosnek i smażyć dodatkowe 30-60 sekund, aż
czosnek zacznie aromatycznie pachnieć (uwaga:
czosnek bardzo szybko się pali, jeśli doprowadzimy do mocnego zarumienienia, sos może wyjść gorzki).Do
cebuli i
czosnku dodać kolejną łyżkę
masła klarowanego i dorzucić
pomidory oraz
zioła. Smażyć do momentu, aż całkowicie zmiękną.Gdy
pomidory zmiękną, z miksować całość ręcznym blenderem . Powinna wyjść nam konsystencja gęstej zupy. W zależności od gatunku i stopnia dojrzałości
pomidorów, być może trzeba będzie dolać odrobinę
wody. Zwykle wystarcza sam sok, który puszczają.Tak przygotowany sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 1 godzinę bez przykrycia, mieszając co jakiś czas. Im dłużej, tym lepiej, sos gotowany przez 2,5-3 h wyjdzie naprawdę idealny. P o godzinie sprawdzić smak i doprawić do smaku
pieprzem i
solą . Ilość
soli zależy od smaku użytych przez Was
pomidorów, bardziej słodkie gatunki będą wymagały większej ilości
soli.Gdy
sos jest gotowy, na osobnej patelni podsmażyć
mięso mielone na łyżce klarowanego
masła. Doprawić
solą i
pieprzem i wymieszać z sosem.Podawać z
makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Moim zdaniem najlepiej przekładać jeszcze gorący
makaron z garnka prosto na patelnię z sosem. Gorący
makaron idealnie wchłonie cały smak sosu. Pod koniec można posypać całość tartym
parmezanem lub zapiec na kilka chwil pod pierzynką z
mozzarelli.Smacznego!