Spaghetti w sosie ze świeżych pomidorów (6 składników)

nazwa

Wykonanie

Makaron w sosie ze świeżych pomidorów to jeden ze skarbów lata. Kiedy stragany zaczynają się uginać od pachnących, polskich pomidorów, to jeden ze wspanialszych obiadów. Moim zdaniem nie ma żadnego sosu, który pobiłby właśnie ten – smak i aromat sezonowych pomidorów jest nie do podrobienia. Do tego, zrobienie takiego domowego sosu nie jest wcale trudne. Być może nie robi się go w 15 minut, ale nie wymaga wiele uwagi, a efekt jest tego wart!
Dlaczego gotuję sos tak długo?
W sieci znajdziecie wiele przepisów na sos ze świeżych pomidorów, część z nich zakłada jedynie szybkie podsmażanie i gotowe. To świetne przepisy i z pewnością nadają się idealnie na ekspresowy obiad. Jednak jeśli macie chwilę to naprawdę zachęcam do wypróbowania sosu gotowanego długo i powolnie. Potraktujcie ten sos jak rosół lub gulasz, nie trzeba nad nim stać tylko doglądać i mieszać co jakiś czas. A to właśnie czas sprawia, że sos nabiera niesamowitej głębi smaku. To czas zmieni nam zwykły produkt jakim są świeże pomidory i wydobędzie z nich wszystko, co najlepsze. Cukry w pomidorach zaczną się karmelizować, a woda wyparuje, zostawiając po sobie skoncentrowany, wyrazisty i wielowymiarowy smak. Taka baza jest wspaniała nie tylko do spaghetti, sprawdzi się też w lasagne, szakszuce czy nawet bazie do pomidorowej zupy.
Porcje: 4 porcje
Składniki
► świeże pomidory [ok. 1,5 kg]
masło klarowane [2-3 łyżki / ok. 50 g]
cebula [1 średnia sztuka lub 3 szalotki]
czosnek [2 ząbki]
mięso mielone [500 g]
makaron spaghetti [300 g]
Dodatkowo:
sól i pieprz do smaku
bazylia suszona [1 płaska łyżeczka]
oregano suszone [1 płaska łyżeczka]
Przygotowanie
Pomidory umyć i naciąć w krzyżyk u spodu. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem . Po minucie odlać wrzątek i zalać zimną wodą. Obrać pomidory ze skóry, zaczynając od naciętej części (skórka powinna łatwo odejść). Wykroić twarde części przy szypułce i pokroić pomidory w kostkę.
Czosnek i cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego i wrzucić posiekaną cebulę. Oprószyć szczyptą soli, aby cebula puściła soki i s mażyć na średnim ogniu, aż do zeszklenia (ok. 4-5 minut). Gdy cebula będzie gotowa, dorzucić posiekany czosnek i smażyć dodatkowe 30-60 sekund, aż czosnek zacznie aromatycznie pachnieć (uwaga: czosnek bardzo szybko się pali, jeśli doprowadzimy do mocnego zarumienienia, sos może wyjść gorzki).
Do cebuli i czosnku dodać kolejną łyżkę masła klarowanego i dorzucić pomidory oraz zioła. Smażyć do momentu, aż całkowicie zmiękną.
Gdy pomidory zmiękną, z miksować całość ręcznym blenderem . Powinna wyjść nam konsystencja gęstej zupy. W zależności od gatunku i stopnia dojrzałości pomidorów, być może trzeba będzie dolać odrobinę wody. Zwykle wystarcza sam sok, który puszczają.
Tak przygotowany sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 1 godzinę bez przykrycia, mieszając co jakiś czas. Im dłużej, tym lepiej, sos gotowany przez 2,5-3 h wyjdzie naprawdę idealny. P o godzinie sprawdzić smak i doprawić do smaku pieprzem i solą . Ilość soli zależy od smaku użytych przez Was pomidorów, bardziej słodkie gatunki będą wymagały większej ilości soli.
Gdy sos jest gotowy, na osobnej patelni podsmażyć mięso mielone na łyżce klarowanego masła. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z sosem.
Podawać z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Moim zdaniem najlepiej przekładać jeszcze gorący makaron z garnka prosto na patelnię z sosem. Gorący makaron idealnie wchłonie cały smak sosu. Pod koniec można posypać całość tartym parmezanem lub zapiec na kilka chwil pod pierzynką z mozzarelli.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2019/05/spaghetti-w-sosie-ze-swiezych-pomidorow-6-skladnikow-2.html