Wykonanie
Znacie klasyczne, włoskie połączenie
melona z prosciutto? Zakochałam się w nim podczas naszej pierwszej wycieczki do Włoch. Ten smak już zawsze będzie mi się kojarzył z wakacjami. Kombinacja smaków i tekstur, soczysty słodki
melon w zestawieniu z wędzoną, słoną
szynką to coś niesamowitego! Mam dziś dla Was
sałatkę, która idealnie nada się na upalne dni, jako ciekawy dodatek do grilla czy orzeźwiający lunch. Co ciekawe, do mojego idealnego duetu idealnie pasują kuleczki kremowej
mozzarelli i świeże listki
mięty. Mieszanka prosta, ale cudowna!Porcje: 3-4 porcjeSkładniki►
melon cantaloupe [1 średni
melon / ok. 400 g miąższu]► prosciutto [6-8 plastrów / ok. 80 g]► mini
mozzarella [1 opakowanie / 250 g]►
oliwa [1 łyżka]►
sok z cytryny [1 łyżka]► świeża
mięta [kilka listków]Przygotowanie
Melona przeciąć na pół, wydrążyć pestki i pokroić miąższ w kostkę lub przygotować cząstki za pomocą łyżeczki do
melonów.Ułożyć kawałki
melona na talerzu, dodać kulki
mozzarelli, a pomiędzy nie poutykać kawałki zwiniętej
szynki.W miseczce wymieszać 1 łyżkę
oliwy, 1 łyżkę
soku z cytryny i 1 łyżkę soku z
melona (powinno zostać sporo soku po wydrążeniu pestek).Polać składniki sosem, dodać listki świeżej
mięty i podawać.Smacznego!