Wykonanie
Składniki:-2
filety z kaczki-1
pomarańcza-1
cebula-2 ząbki
czosnku-2 twarde
jabłka-2 łyżki
masła-
sól,
pieprz,
miódWykonanie:Pierś z
kaczki nacinamy w kratkę, nacieramy
solą ,
pieprzem i startą skórką z pomarańczy/wcześniej dobrze sparzoną /.Układamy na zimnej patelni skórką do dołu i lekko podgrzewamy , żeby tłuszcz się wytopił. Następnie dokładamy
czosnek, obracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy.Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika na ok.10 min.Na patelni po
kaczce układamy
jabłka ze skórką pokrojone w ósemki, dodajemy
cebulę pokrojoną w piórka i
masło.Obsmażone
jabłka wyjmujemy a na patelnię dodajemy sok z
pomarańczy i piersi z
kaczki. Dusimy aż sos zgęstnieje, dodajemy
jabłka.Jeśli
sos jest zbyt kwaśny , można dodać trochę
miodu.Na półmisku układamy
jabłka a na nich pokrojone piersi z
kaczki i polewamy sosem.