ßßß Cookit - przepis na Choinki z piernika – jadalna dekoracja świąteczna

Choinki z piernika – jadalna dekoracja świąteczna

nazwa

Wykonanie

Piernikowe choinki to piękna, jadalna dekoracja świąteczna lub inspiracja na słodki prezent. A ich przygotowanie i dekorowanie to świetny pomysł na zabawę z dziećmi.
Choinki możecie przygotować z większości przepisów na świąteczne pierniki. Zwróćcie jedynie uwagę, by nie były to pierniczki zbyt miękkie, czy zbyt kruche. Idealne będzie ciasto elastyczne,z którym łatwo pracować. Ja gorąco zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na pierniki świąteczne . Choinki z niego przygotowane są kształtne, wytrzymałe i dodatkowo przepyszne.
Najlepszy do dekoracji będzie lukier królewski z cukru pudru i białka. Ten lukier jest śnieżnobiały, gęsty, łatwo nim dekorować i idealnie skleja elementy choinek.
Ładnie zapakowane będą słodkim upominkiem mikołajkowym lub świątecznym.
Potrzebne rzeczy
foremki do wycinania gwiazdek w minimum 5 rozmiarach, ale może być więcej (choinka będzie wyższa)
dowolna ilość ciasta na pierniki (polecam z tego przepisu . Niecałe 2 blachy pierników wystarczą na zrobienie 5 choinek jak ze zdjęcia)
lukier królewski*
1 białko
3/4 szklanki cukru pudru
* lukier z tej ilości składników wystarczy na mniej więcej 5 choinek
Wykonanie
przygotować ciasto na pierniki wg przepisu, a następnie wycinać z niego odpowiednią ilość gwiazdek w różnych rozmiarach, tak by stworzyć zestawy do zbudowania wybranej ilości choinek. Najmniejszą gwiazdkę z zestawu wyciąć na każdą choinkę podwójnie – jedna z nich stworzy ostatnie piętro, natomiast druga sztuka będzie przyklejona pionowo jako ozdoba wierzchu choinki
wycięte pierniki upiec wg przepisu i wystudzić
przygotować lukier królewski: do białka dodać połowę cukru pudru i ubijać mikserem, aż lukier stanie się śnieżnobiały i zgęstnieje. Następnie dodać pozostały cukier puder i znów ubić przez chwilę. Finalny lukier ma być dość gęsty by nie spływał, ale by było wygodnie go rozprowadzać na piernikach. Z upływem czasu lukier będzie gęstnieć
lukier rozprowadzić dość grubą warstwą na każdym pierniku z wyjątkiem szczytowych gwiazdek – te z kolei udekorować cienką warstwą lukru na całej powierzchni
pierniki układać jeden na drugim wg rozmiaru. Przed przyklejeniem szczytowej, „pionowej” gwiazdki odczekać, by lukier na ostatnim piętrze nieco stężał – dzięki temu gwiazdka nam się nie przewróci, tylko od razu pewnie przychwyci
gotowe choinki zostawić do całkowitego wyschnięcia
można je dodatkowo posypać cukrem pudrem niczym śniegiem lub dodać cukrowe ozdoby
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/choinki-z-piernika-jadalna-dekoracja-swiateczna