Wykonanie
Mango lassi to chyba najpopularniejszy indyjski
napój. Wywodzi się właśnie z kuchni indyjskiej i pakistańskiej gdzie „lassi” to
napój chłodzący na bazie
jogurtu,
wody i dodatków w postaci
owoców i przypraw, który przyrządza się dla orzeźwienia w upalne dni. Najbardziej znana wersja zawiera pulpę z
mango i zwykle doprawiana jest
miodem i szczyptą
kardamonu, a smakuje wyśmienicie.Polecam jako koktajl z mniejszą ilością
wody lub w ogóle bez, jeśli mamy rzadki
jogurt. Dodając więcej
wody uzyskamy chłodzący
napój.2 porcje po 250 mlSkładniki1 duże
mango, dojrzałe300 g gęstego
jogurtu1 łyżka
miodu1/4 łyżeczki zmielonego
kardamonuewentualnietrochę zimnej
wodyWykonanie
mango obrać ze skórki, a następnie odkroić miąższ od pestki pomijając włókniste części tuż przy pestce
mango oraz pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować do całkowicie gładkiej konsystencji.
Wodę dodać wg uznania jeśli mamy bardzo gęsty
jogurt albo wolimy rzadszą konsystencję koktajlu
Przepis własny, na wzór klasycznych przepisów na
Mango lassi.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus