ßßß Cookit - przepis na Mango lassi

Mango lassi

nazwa

Wykonanie

Mango lassi to chyba najpopularniejszy indyjski napój. Wywodzi się właśnie z kuchni indyjskiej i pakistańskiej gdzie „lassi” to napój chłodzący na bazie jogurtu, wody i dodatków w postaci owoców i przypraw, który przyrządza się dla orzeźwienia w upalne dni. Najbardziej znana wersja zawiera pulpę z mango i zwykle doprawiana jest miodem i szczyptą kardamonu, a smakuje wyśmienicie.
Polecam jako koktajl z mniejszą ilością wody lub w ogóle bez, jeśli mamy rzadki jogurt. Dodając więcej wody uzyskamy chłodzący napój.
2 porcje po 250 ml
Składniki
1 duże mango, dojrzałe
300 g gęstego jogurtu
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
ewentualnie
trochę zimnej wody
Wykonanie
mango obrać ze skórki, a następnie odkroić miąższ od pestki pomijając włókniste części tuż przy pestce
mango oraz pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować do całkowicie gładkiej konsystencji. Wodę dodać wg uznania jeśli mamy bardzo gęsty jogurt albo wolimy rzadszą konsystencję koktajlu
Przepis własny, na wzór klasycznych przepisów na Mango lassi.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/mango-lassi