Wykonanie
Cześć,Pieczenie najlepsze jest oczywiście nocą i to koniecznie z eksperymentowaniem z nowymi ciastami. Z takich rzeczy niigdy się nie wyrasta 🙂Tym razem ja w roli kucharki, a Przemek w roli
królika doświadczalnego.Zapraszamy na efekt nocnych ekperymentów, czyli obłędne brownie z
truskawkami .Składniki (na ciasto w formie 21x21cm):200 gram
masła200 gram
gorzkiej czekolady180 gram
cukru pudru3 duże
jajka3 krople
olejku waniliowego1 kopiasta łyżka
masła orzechowego135 gram
mąki pszennej1 tabliczka
czekolady mlecznej8
truskawek do dekoracjiMaking-off:
Masło roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy do niego połamaną na kawałki
gorzką czekoladę. Cały czas mieszamy aż do roztopienia
czekolady i uzyskania jednolitej masy. Nie zwiększamy ognia.
Jajka miksujemy z
cukrem na gładką masę. Dodajemy masę
czekoladową, olejek oraz
masło orzechowe. Ponownie miksujemy. Dodajemy
mąkę i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Gotową masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy na połówki.
Czekoladę mleczną kroimy na kostki. Układamy
truskawki i kostki
czekolady na
masie, lekko dociskając.Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (użyłam termoobiegu przez 30 minut a
potem grzania z dołu przez 10 minut). W przypadku większej formy, krótszy czas będzie potrzebny.Smacznego!Gosia i PrzemekReklamy