Wykonanie
Udało się oswoić pączki dla mojego alergika 🙂Jestem bardzo zadowolona 🙂Przy okazji – pączki pasują do diety FODMAPSkładniki:Ugotowana
kasza jaglana 200 gMieszanka mąk bezglutenowych 420 g (około 3 szklanek) (u mnie Mehl Farine Schaera)
Pure z ugotowanej
marchewki 1 szklanka1 łyżka nasion chia + 1/3 szklanki gorącej
wody1 łyżka
octu balsamicznego180 ml
mleka ryżowego3 czubate łyżki
oleju kokosowegoCukier trzcinowy 40 g
Cukier waniliowy 20 g
Drożdże suche 10 g
Sól himalajska ½ łyżeczki
Mąka kukurydziana do podsypywaniaWykonanie:Ugotować
marchewkę, wystudzić i zblendowaćW misce rozmieszać ciepłe
mleko ryżowe,
drożdże i
cukierNasiona chia zalać gorącą
wodą, zblendowaćRozpuszczone
drożdże i nasiona chia odstawić na 15 minutW drugiej misce zmieszać ugotowaną i ostudzoną
kaszę jaglaną,
mąkę,
sól,
ocet balsamiczny i
pure z
marchewkiDodać wyrośnięte
drożdże i zblendować na gładką masęNa końcu dodać
olej kokosowyCiasto powinno być gęste, na końcu można podsypać je odrobiną
mąki, żeby nie było bardzo klejąceOdstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (około 1 , 5 godziny)Posypać stolnicę
mąką kukurydzianą, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na grubość około 1,5 cmWykrawać szklanką kółka, a kieliszkiem małe dziurki w kółkachWyłożyć pączki na blachy wyłożone papierem do pieczeniaOdstawić do wyrośnięcia na około 30 minutWstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 20 minutCiepłe pączki posypać
cukrem pudrem lub drobnym
cukremSmacznego!PS: a może masz ochotę na bezglutenowa FODMAPową owsiankę ?