ßßß Cookit - przepis na Wegańskie bezglutenowe pączki pieczone (z kaszą jaglaną)

Wegańskie bezglutenowe pączki pieczone (z kaszą jaglaną)

nazwa

Wykonanie

Udało się oswoić pączki dla mojego alergika 🙂
Jestem bardzo zadowolona 🙂
Przy okazji – pączki pasują do diety FODMAP
Składniki:
Ugotowana kasza jaglana 200 g
Mieszanka mąk bezglutenowych 420 g (około 3 szklanek) (u mnie Mehl Farine Schaera)
Pure z ugotowanej marchewki 1 szklanka
1 łyżka nasion chia + 1/3 szklanki gorącej wody
1 łyżka octu balsamicznego
180 ml mleka ryżowego
3 czubate łyżki oleju kokosowego
Cukier trzcinowy 40 g
Cukier waniliowy 20 g
Drożdże suche 10 g
Sól himalajska ½ łyżeczki
Mąka kukurydziana do podsypywania
Wykonanie:
Ugotować marchewkę, wystudzić i zblendować
W misce rozmieszać ciepłe mleko ryżowe, drożdże i cukier
Nasiona chia zalać gorącą wodą, zblendować
Rozpuszczone drożdże i nasiona chia odstawić na 15 minut
W drugiej misce zmieszać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, mąkę, sól, ocet balsamiczny i pure z marchewki
Dodać wyrośnięte drożdże i zblendować na gładką masę
Na końcu dodać olej kokosowy
Ciasto powinno być gęste, na końcu można podsypać je odrobiną mąki, żeby nie było bardzo klejące
Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (około 1 , 5 godziny)
Posypać stolnicę mąką kukurydzianą, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na grubość około 1,5 cm
Wykrawać szklanką kółka, a kieliszkiem małe dziurki w kółkach
Wyłożyć pączki na blachy wyłożone papierem do pieczenia
Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 20 minut
Ciepłe pączki posypać cukrem pudrem lub drobnym cukrem
Smacznego!
PS: a może masz ochotę na bezglutenowa FODMAPową owsiankę ?
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/index.php/2016/01/27/weganskie-bezglutenowe-paczki-pieczone-z-kasza-jaglana