Przepis powstał w wyniku inspiracji przepisem z książki „Słodkie sekrety” Weroniki Madejskiej.Składniki:260 g mąki owsianej100 g mąki jaglanej240 g mąki ziemniaczanej120 g cukru trzcinowego10 g suszonych drożdży5 łyżek mielonego siemienia lnianego1 szklanka wrzątku180 g pure z dyni1 płaska łyżeczka sody2 łyżki olejukokosowegoKilka łyżek mleka roślinnego zmieszanego z oliwąDowolny dżem – u mnie jagodowyWykonanie:Mąki, sodę, drożdże i cukier połączyć ze sobą. Siemię lniane zalać wrzątkiem, dodać olejkokosowy i przestudzić. Do mieszanki mąk dodać pure z dyni i przestudzone siemię z olejemkokosowym. Wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem na około godzinę.Następnie oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, podzielić ciasto na części i wałkować na cienki, okrągły placek. Podzielić placek ostrym nożem na trójkąty i nakładać po odrobinie dżemu. Zwijać rogaliki i układać na blasze. Nawilżyć mlekiem roślinnym rozmieszanym z oliwą.Piec w 200 °C w opcji z termo obiegiem około 25 minut. Przed podaniem można polać lukrem z cukru trzcinowego. W tym celu należy zmielić w młynku cukier trzcinowy i utrzeć go z gorącą wodą do połączenia. Następnie polać lukrem rogaliki.Smacznego 🙂