ßßß Cookit - przepis na Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Przepis powstał w wyniku inspiracji przepisem z książki „Słodkie sekrety” Weroniki Madejskiej.
Składniki:
260 g mąki owsianej
100 g mąki jaglanej
240 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru trzcinowego
10 g suszonych drożdży
5 łyżek mielonego siemienia lnianego
1 szklanka wrzątku
180 g pure z dyni
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki oleju kokosowego
Kilka łyżek mleka roślinnego zmieszanego z oliwą
Dowolny dżem – u mnie jagodowy
Wykonanie:
Mąki, sodę, drożdże i cukier połączyć ze sobą. Siemię lniane zalać wrzątkiem, dodać olej kokosowy i przestudzić. Do mieszanki mąk dodać pure z dyni i przestudzone siemię z olejem kokosowym. Wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem na około godzinę.
Następnie oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, podzielić ciasto na części i wałkować na cienki, okrągły placek. Podzielić placek ostrym nożem na trójkąty i nakładać po odrobinie dżemu. Zwijać rogaliki i układać na blasze. Nawilżyć mlekiem roślinnym rozmieszanym z oliwą.
Piec w 200 °C w opcji z termo obiegiem około 25 minut. Przed podaniem można polać lukrem z cukru trzcinowego. W tym celu należy zmielić w młynku cukier trzcinowy i utrzeć go z gorącą wodą do połączenia. Następnie polać lukrem rogaliki.
Smacznego 🙂
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/index.php/2017/11/11/rogaliki-krucho-drozdzowe