Wykonanie
Przygotowania do świąt są równie magiczne, jak same święta. Ubieranie choinki, wybieranie prezentów, wspólne pieczenie pierniczków – jeśli tylko odpuścisz sobie tradycyjną przedświąteczną panikę i stres, to może być wspaniały, rodzinny czas. Pierniczki nie muszą być perfekcyjne – ważne, że jest w nich mnóstwo radości i miłości przekazanych przez małe rączki…Składniki70g
masła450g
mąki pszennejŁyżeczka
sody oczyszczonej80g
cukru pudruŁyżka
kakaoŁyżka
przyprawy do piernika2
jajka3 łyżki
mioduPrzygotowanieW niewielkim garnuszku rozpuść
masło, odstaw do wystygnięcia.Do dużej miski wsyp
mąkę,
sodę,
cukier puder,
kakao oraz
przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj.Do miski wbij
jajka, dodaj ostudzone
masło oraz
miód.Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 25 minut.Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkuj. Za pomocą foremek wytnij pierniczki w różnych kształtach.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.Przełóż pierniczki na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 10 minut. Po upieczeniu przełóż pierniczki na kratkę do wystudzenia.Smacznego!Przepis pochodzi z książki "Rodzinna kuchnia Lidla"Reklamy