Wykonanie
Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza … jesienna aura
daje się we znaki … a przeziębienie czai się za
rogiem … ale mamy na to rozwiązanie 🙂 … szklaneczka
bomy witaminowej!
Natka pietruszki ( mnóstwo witaminy C),
awokado ( dobre kwasy tłuszczowe omeg-3),
banan (te niedojrzałe obniżają zły cholesterol) i
imbir (ułatwia trawienie, leczy przeziębienie). Ponadto
seler naciowy (działa odchudzającą i oczyszczająco),
jabłko (bogactwo pektyn i błonnika) i
miód z mniszka lekarskiego (poprawia odporność).A co zrobić, aby dzieci chętnie wypiły szklankę takiego zdrowego koktajlu?! … po prostu zróbcie go razem :).
Składniki:1 pęczek
natki pietruszki½
awokado1
banan1
jabłko1 ½
łodygi selera naciowego4 cm
imbirusok z 1-2
limonek2 ½ szklanki
wody mineralnej2-3 łyżeczki
miodu z mniszka lub innego ulubionegoWykonanie:
Natką pietruszki myjemy.
Łodygi selera naciowego myjemy i kroimy na około centymetrowe kawałki.
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ.
Imbir obieramy i kroimy na kawałki.
Jabłko kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych.
Banana obieramy ze skórki. Z
limonek wyciskamy sok.Wszystkie składniki przekładamy do kielicha blendara wlewamy
miód i trochę
wody i miksujemy do otrzymania gładkiej masy, następnie dolewamy pozostałą
wodę i jeszcze chwilę miksujemy.Smacznego!