Wykonanie
Zupa krem z białych warzyw to kolejna propozycja na pożywny posiłek, szczególnie dla tych, którzy chcą schudnąć lub też już utrzymują „linię”. Osobiście nie polecam i nie stosuję żadnych diet – najlepszą dietą na schudnięcie jest zmiana nawyków żywieniowych – na te zdrowe. Po co diety cud, skoro po zakończonej diecie i tak wracacie do swoich wcześniejszych nawyków i znów tyjecie? Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem (według mnie) to, tak jak wspomniałam powyżej – zmiana nawyków: 5 posiłków dziennie, ostatni posiłek na dwie godziny przed snem, dużo
owoców (najlepiej do 12:00, bo
potem cukier z
owoców odkłada nam się na
boczki – nie
mowa tu o
młodych panienkach), dużo warzyw i mniej
mięsa, ograniczyć do minimum przetworzoną żywność, tj.: sosy z
torebki czy ze słoika, tym bardziej gotowe mrożone obiady, śniadania czy kolacje – jednym słowem nie kupujemy niczego co nie zostało przez Nas przygotowane – oczywiście, nie dajmy się zwariować i jak od czasu do czasu kupimy gotowy sos np. pesto lub tacco – nic złego się nie stanie, lecz jeżeli planujecie być szczuplejsi – to więcej zdrowej domowej żywności, więcej ruchu i wytrwałości. Uśmiech i radość samo wtedy już przyjdzie.Zupę krem z białych warzyw przygotowałam na podwieczorek – kolejne danie z 5 dziennie. Z poniżej podanych składników przygotowałam 4 porcje – Ci którzy lubią dobrze zjeść, nie najedzą się, lecz to ma być bardziej przekąska aniżeli zapychadełko. 🙂dwie średniej wielkości
pietruszki lub jedna większaćwierć większego
selerajedna średnia
cebulajeden średni
ziemniak lub kilka różyczek
kalafiorudwa
jajkatrzy ząbki
czosnkuszczypiorekprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyPrzygotowanie zajmie około 15 minut,
potem tylko czekamy na efekty 🙂
Pietruszkę i
seler obierzcie i pokrójcie w średniej wielkości kawałki.Do średniej wielkości garnka wlejcie
oliwę lub
olej rzepakowy i rozgrzejcie. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie
seler i
pietruszkę.Następnie poszatkujcie dowolnie
cebulę i dorzućcie do garnka z warzywami.To samo uczyńcie z
czosnkiem.Warzywa powinny około 10 minut poddusić się na małym ogniu – dość często mieszajcie przy nic nie przywarło.Następnie zalejcie dwoma szklankami
wody.Obierzcie
ziemniaka, pokrójcie go w kawałki i dołóżcie do garnka – lub pokrójcie różyczki
kalafiora na mniejsze kawałki. Warzywa zostawiamy by się gotowały na małym ogniu.W małym garnuszku ugotujcie
jajka na twardo.Ugotowane warzywa, miksujemy blenderem. Doprawiamy
przyprawami – z
solą ostrożnie, bo będziecie przyozdabiać zupę
szczypiorkiem. Pozostawcie na ogniu jeszcze dwie-trzy minuty.Ugotowane
jajka obierzcie ze skorupek i przekrójcie na ćwiartki lub połówki.Poszatkujcie
szczypiorek dość drobno.Rozlejcie zupę krem do miseczek, włóżcie jajeczka i posypcie
szczypiorkiem.Smacznego!Polecam inne przepisy na pyszne zupy-kremy:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...