Wykonanie
Mielone z
dynią i
ciecierzycą to propozycja na ciekawy obiad dla całej rodziny. Sezon
dyniowy rozpoczęty, więc należy urozmaicać posiłki o te soczyste i wiecznie
pomarańczowe warzywo.Obiad podałam z
ryżem, lecz możecie użyć
ziemniaków lub też
makaronu – proponuję tagliatelle.około 200g
mięsa mielonego wołowegojedna
cebulapółtorej łyżeczki czerwonej pasty
curry (pasta z
suszonych pomidorów)około 250g dyni po obraniujedna puszka
ciecierzycy100g
mleczka kokosowegookoło 500ml
wywaru warzywno-
mięsnegosok z jednej
limonkiświeże
zioła:
kolendra,
natka pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyopcjonalnie: około 50g świeżych liści
jarmużuW pierwszej kolejności
cebulę należy drobno poszatkować.Z dyni odciąć kawałek, obrać go ze skóry i pokroić w mniejszą kostkę.Do dużego rondelka wlewamy odrobinę
oliwy i łyżkę
masła i po połączeniu się obu tłuszczy, wrzucamy
mięso mielone wraz z
cebulą i podsmażamy na średnim ogniu około 5 minut. (Jeżeli stosujecie
mięso, z którego wypływa dużo
wody, nie mieszajcie przez dłuższą chwilę –
woda zacznie odparowywać a
mięso lekko się zarumieni,
mięso zamieszajcie dopiero wtedy gdy większość
wody odparuje).
Cieciorkę należy odcedzić (
wodę z
ciecierzycy nie wylewajcie – może się przydać gdyby sos wyszedł za gęsty).Następnie dodajemy czerwoną pastę
curry, pokrojoną
dynię, odcedzoną
ciecierzycę i wszystko dokładnie wymieszać. Podsmażamy kolejne 5 minut.Następnie dodajemy
mleczko kokosowe oraz
wywar warzywno-
mięsnego i należy wszystko dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż
dynia będzie miękka. Na sam koniec dodajemy
sok z limonki i doprawiamy
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Kolendrę i
natkę pietruszki należy poszatkować.Gulasz z
wołowiny z
dynią i
ciecierzycą nakładamy na talerze i obsypujemy świeżymi
ziołami.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe z
dynią:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...