ßßß Cookit - przepis na Kurczak stir fried z tajską bazylią (Pad Kra Proaw)

Kurczak stir fried z tajską bazylią (Pad Kra Proaw)

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Kurczak stir fried z tajską bazylią to danie, które poznałam podczas wakacji spędzonych w Tajlandii. Potrawy kuchni tajskiej są przygotowywane szybko, ale co najważniejsze ze świeżych produktów, często są bardzo ostre i dość słodkie. Żeby nie dokładać węglowodanów, moje danie dosłodziłam ksylitolem. Użyłam konserwowych mini kolb kukurydzy ze słoika firmy Rolnik, ponieważ świeżych nie mogłam w Polsce kupić. Kurczak stir fried z tajską bazylią to pikantna potrawa pełna smaku i aromatu.
Porcja dla 3-4 osób
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
5 ząbków czosnku
2-3 zielone, ostre papryczki chili (ja użyłam maleńkich papryczek przywiezionych z Tajlandii)
350 g piersi z kurczaka
2 marchewki
5 mini (baby) kolb kukurydzy (może być z puszki lub słoika)
1 spora cebula
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu ostrygowego
6 łyżek wody
garść świeżych liści tajskiej bazylii
Sposób przygotowania:
Czosnek i chili drobno posiekać.
Marchewkę i kukurydzę pokroić w plasterki, cebulę pokroić w grubą kostkę.
Mięso kurczaka również pokroić.
W woku rozgrzać olej. Dodać czosnek i chili, podsmażyć.
Dodać kurczaka, smażyć przez 2 minuty.
Następnie dodać marchewkę, kukurydzę i cebulę.
Wsypać cukier, dodać sos rybny, ostrygowy i wodę i smażyć jeszcze przez 1 minutę, na końcu dodać liście bazylii, wyłączyć.
Danie podawać z ryżem basmati.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2018/12/kurczak-stir-fried-z-tajska-bazylia