Wykonanie
Krem z
buraków z musem z
ziemniaków o zupa dobra nie tylko na święta, choć i tu się świetnie sprawdzi. Świetna, aromatyczna kompozycja, która nie nudzi się po 2 łyżkach. Przepis Jakuba Kuronia./6 porcji zupy/ZUPA0,5 kg
buraków1
cebula, pokrojona w piórka1,5
łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry0,5 litra
wywaru warzywnego0,5 łyżeczki
kminu rzymskiego1 ząbek
czosnku, posiekanykawałek
imbiru wielkości połowy korka do
wina, starty na tarce lub drobno posiekany0,5 łyżki
octu winnego, najlepiej czerwonego
sól,
pieprzolej do smażenia
Buraki umyć, przekroić na pół, posypać
solą i
pieprzem. Zawinąć każdą połówkę w folię aluminiową i piec w 200°C do miękkości (całe
buraki pieką się ok 90 minut, więc przekrojone i niezbyt duże
buraki będą gotowe w 45-60 minut, trzeba po 40 minutach sprawdzić widelcem poziom miękkości). Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać trochę
oleju. Podsmażyć
cebulę,
seler naciowy. Dodać
kmin,
sól,
czosnek,
imbir. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać
wywar warzywny i
buraki. Trzymać całość przez 30 minut na małym ogniu, bardzo lekko gotując. Zupę doprawić
octem,
solą,
pieprzem. Zmiksować blenderem.MUS200 g
ziemniaków25 ml
wywaru warzywnego25 ml
śmietanki 30%0,5 łyżki
masłasól, szczypta
gałki muszkatołowejZiemniaki ugotować, odcedzić, zmiksować blenderem z resztą składników do uzyskania gładkiej masy.Zupę podawać z kleksem musu ziemniaczanego.