ßßß Cookit - przepis na Krem z burakďż˝w z musem z ziemniakďż˝w nie tylko na ďż˝wiďż˝ta

Krem z burak�w z musem z ziemniak�w nie tylko na �wi�ta

nazwa

Wykonanie

Krem z buraków z musem z ziemniaków o zupa dobra nie tylko na święta, choć i tu się świetnie sprawdzi. Świetna, aromatyczna kompozycja, która nie nudzi się po 2 łyżkach. Przepis Jakuba Kuronia.
/6 porcji zupy/
ZUPA
0,5 kg buraków
1 cebula, pokrojona w piórka
1,5 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
0,5 litra wywaru warzywnego
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 ząbek czosnku, posiekany
kawałek imbiru wielkości połowy korka do wina, starty na tarce lub drobno posiekany
0,5 łyżki octu winnego, najlepiej czerwonego
sól, pieprz
olej do smażenia
Buraki umyć, przekroić na pół, posypać solą i pieprzem. Zawinąć każdą połówkę w folię aluminiową i piec w 200°C do miękkości (całe buraki pieką się ok 90 minut, więc przekrojone i niezbyt duże buraki będą gotowe w 45-60 minut, trzeba po 40 minutach sprawdzić widelcem poziom miękkości). Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać trochę oleju. Podsmażyć cebulę, seler naciowy. Dodać kmin, sól, czosnek, imbir. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać wywar warzywny i buraki. Trzymać całość przez 30 minut na małym ogniu, bardzo lekko gotując. Zupę doprawić octem, solą, pieprzem. Zmiksować blenderem.
MUS
200 g ziemniaków
25 ml wywaru warzywnego
25 ml śmietanki 30%
0,5 łyżki masła
sól, szczypta gałki muszkatołowej
Ziemniaki ugotować, odcedzić, zmiksować blenderem z resztą składników do uzyskania gładkiej masy.
Zupę podawać z kleksem musu ziemniaczanego.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2018/12/Krem-z-burakow-z-musem-z-ziemniakow-nie-tylko-na.html